Vybíráme
26. 4. 2022, WEBREDAKTOR

Hudební oddělení Ústřední knihovny připravilo nejnovější knihy s hudební tematikou. Je libo Wagnera? Nebo raději post-punk či americký rap? Vybírejte z knih od autorů Karla Veselého, Simona Reynoldse či Alexe Rosse.

Veselý, Karel: Hudba ohně

Karel Veselý chápe pop jako platofrmu pro společenské skupiny, kterým obyčejně nikdo nenaslouchá. Jeho bohatý průvodce afroamerickou hudbou a kulturou poukazuje právě na tyto aspekty. Afroamerická komunita, jejíž historie se začala psát v podpalubí otrokářských lodí, byla komunita bez práv a bez moci. Dlouhá a stále trvající cesta za svobodou, respektem a autonomií se budovala skrze kulturu a hudbu. Mnohovrstevnaté objevování afroamerické hudby od jazzu až po trap vyšlo v druhém, rozšířeném vydání. Veselý ho doplnil kapitolami o ženách v rapu či o globální politické a společenské angažovanosti hudebníků a hudebnic (Black Lives Matter apod.)

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Reynolds, Simon: Roztrhej to a začni znovu

Psát o hudbě v co nejširších souvislostech je vlastní i britskému hudebnímu publicistovi Simonu Reynoldsovi. Není to náhoda. Na Reynoldsovu knihu Rip It Up and Start Again z roku 2005 Veselý často a rád odkazuje. Díky nakladatelství Volvox Globotar si teď můžete tuto knihu přečíst v českém překladu. Namísto standartní chronologické publikace je Reynoldsova kniha souborem minipříběhů vázajících se často k určité kapele, scéně nebo městu. Jednotlivé kapitoly jsou spolu propojené hned na několika úrovních a celé téma zkoumají skrze hudbu, politiku, společnost či filosofii.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Ross, Alex: Wagnerism

Jak vyplývá z popisu výše zmíněných knih, současné psaní o hudbě často a rádo hudbu zkoumá i z jiných než čistě hudebních pozic. A týká se to také těch, kteří místo populární hudby preferují Wagnera. Alex Ross, tvůrce skvělého bestselleru o vážné hudbě 20. století s názvem Zbývá jen hluk a také pravidelný přispěvatel do magazínu New Yorker, umí o složitých věcech psát komplexně, kompaktně, soustředěně a přece čtivě. Takové kvality má i jeho více jak sedmisetstránková kniha o wagnerismu (či wagnerianismu). Hudební, kulturní, politické, filosofické i ekonomické parametry fenoménu jménem Richard Wagner redefinuje pro čtenáře a posluchače 21. století skrze důkladnou a fundovanou analýzou „Meisterova“ hudebního i myšlenkového odkazu.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Soltani, Kian: Home

A malý audio bonus na závěr. Violoncellista Kian Soltani narozený v Rakousku, ale s íránskou krví v těle, je nastupující hvězda prestižního labelu Deutsche Grammophon. V současnoti najdete v katalogu „žlutého gramofónku“ alba, na kterých Soltani opakovaně spolupracuje s žijící legendou Danielem Barenboimem. Na debutovém albu Home z roku 2018, které nám doputovalo do fondu, se nicméně perský interpret představil společně s klavíristou Aaronem Pilsanem ve skladbách jak Schuberta a Schumanna (hudba jeho evropského dětsví), tak Reza Valiho a Soltaniho samotného (íránské kořeny).

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny