Vybíráme
29. 4. 2022, WEBREDAKTOR

Letos si připomeneme výročí osmdesáti let, která uplynula od vojenské operace Anthropoid, během níž československý odboj odstranil Reinharda Heydricha. Připravili jsme výběr několika akcí s touto tematikou.

Operace Anthropoid na Proseku

Kde: Prosek
Kdy: 3.5.2022 | 17:00

Beseda s historikem, badatelem a publicistou Vlastislavem Janíkem o atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V květnu si připomeneme již 80.výročí jednoho z největších činů protinacistického odboje za druhé světové války u nás. Pozor! Je třeba si předem rezervovat místo telefonicky na čísle +420 770 130 254 nebo pomocí e-mailu na adrese prosek@mlp.cz.

VÍCE ZDE >>>

Knihovna paměti: operace Anthropoid

Kde: Ústřední knihovna
Kdy: 19.5.2022 | 17:15 – 19:00

Přijďte prozkoumat, co se v knihovně české paměti za tu dobu uložilo. Jaké filmy a romány s tímto tématem pracují? Jak je ovlivnila doba jejich vzniku? Co o operaci Anthropoid říká současná věda a jak o něm učit ve škole? Zveme na setkání s odborníky a odbornicemi, kteří se tomuto tématu věnují. Najdete mezi regály plnými knih cestu ke klíčovým centrům české paměti? Vstupte do knihovny a nahlédněte do dílny badatelů a badatelek, kteří se do hloubky věnují vztahu české společnosti k dějinám. Zúčastněte se neobvyklého formátu diskuse, ve kterém se budete moci blíže setkat s vystupujícími hosty.

VÍCE ZDE >>>

Operace Anthropoid ve Velkém mlýně

Kde: Velký mlýn
Kdy: 27.5.2022 | 14:00 – 18:00

Československý odboj tuto válečnou akci provedl v tzv. libeňské zatáčce, která se dnes nachází na území dnešní Prahy 8. Hlavní proud vzpomínkových akcí proto bude probíhat právě zde. Oficiální zahájení proběhne u památníku Operace Anthropoid a pokračovat bude odpoledním programem. Součástí programu bude také naše knihovna, která nabídne tematickou křížovku, plackovač s možností vytvořit si tematickou placku nebo výběr knih. Se vším přijede bibliobus Oskar, který bude u Velkého mlýna parkovat v pátek 27. 5. 2022 od 14:00 do 18:00 hodin.

Objekt Velkého mlýna je ale s knihovnou spojen i jinak. V rámci projektu Zastavení ve mlýně se počítá se zřízením nové pobočky právě ve Velkém mlýně. Návštěvníci akce se budou moci podívat do zatím nerekonstruovaných prostor, poslechnout si, jaké jsou plány a nechat vzkaz, jak by si knihovnu ve mlýně představovali. Otevřeno bude v pátek od 14:00 do 18:00 hodin, v sobotu od 10:00 do 17:00 hodin.

VÍCE ZDE >>>

Operace Anthropoid pro seniory

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 13.6.2022 | 15:30

Drama parašutistů, kteří v květnu 1942 provedli atentát na Heydricha – to je téma napínavého dokumentárního pořadu, který vypráví o hrdinské kapitole dějin českého odboje proti nacistům. Kapitole, o níž se v minulosti víc mlčelo než mluvilo. Pořad připravil a přednáší Jiří Brož. Vstup volný do naplnění kapacity Klubovny.

VÍCE ZDE >>>

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek – Wikimedia Commons