Vybíráme
2. 5. 2022, WEBREDAKTOR

Přijďte si v květnu 2022 poslechnout koncert Zemlinského kvarteta a jeho hostů. Pro žáky základních a středních škol vybíráme pozoruhodné baletní představení Holoubek. Konec měsíce se pak nese ve znamení koncertu stále oblíbených Bratří Ebenů.

Všechny představení se konají ve velkém sále Ústřední knihovny. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů.

Alexander Zemlinsky a Vídeň

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 18.5.2022 | 19:30
Vstupné: 290 Kč

Cyklus 4plus – (5. ročník), věnováno 80. výročí úmrtí Alexandra Zemlinského. Spolu se Zemlinského kvartetem v sextetu vystoupí umělci z nejpovolanějších – vynikající violista Karel Untermüller, sólista, komorní hráč a pedagog, a snad nejznámější český violoncellista posledních dekád Michal Kaňka, který kromě obdivuhodné sólové dráhy působil přes třicet let v Pražákově kvartetu a i nadále je velmi aktivní v oblasti komorní hudby. Sopránového partu se pak ujme Lucie Hájková, sólistka opery v Plzni a v Liberci, která je též častým hostem opery Národního divadla.

KOUPIT VSTUPENKU

HOLOUBEK – Pražský komorní balet

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 25.5.2022 | 15:00
Vstupné: 100 Kč

Tanečně – vzdělávací pořad Pražského komorního baletu pro studenty II. stupně základních škol, středních škol a konzervatoří s moderací a diskusí. Pražský komorní balet je největší český nezávislý profesionální taneční soubor. Jeho počátky sahají do roku 1964, kdy Luboš Ogoun, Pavel Šmok a Vladimír Vašut založili původní Studio Balet Praha. V roce 1975 pak choreograf Pavel Šmok založil Pražský komorní balet, což způsobilo velký zlom ve vývoji československého baletu. Na repertoáru souboru byly zejména choreografie Pavla Šmoka, zároveň však hostujících českých i zahraničních choreografů.

KOUPIT VSTUPENKU

Bratři Ebenové – koncert

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 27.5.2022 | 19:30
Vstupné: 520 Kč

Bratři Ebenové – kapela tří bratří Ebenových (Marek, Kryštof, David) a dalších předních českých hudebníků (Pavel Skála, Jaromír Honzák a Jiří Zelenka). Koncertně hrají průřez tvorbou od prvního alba Malé písně do tmy (1984) až po poslední Čas holin (2014), které je svým obsahem čím dál tím aktuálnější. Svou schopností čerpat ze všech těchto zdrojů a umění používat různé neobvyklé hudební nástroje, vznikl absolutně netradiční, na české scéně nenapodobitelný „ebenovský zvuk“. Navíc ve spojení s výjimečnými texty Marka byli a doposud jsou Bratři Ebenové na české hudební scéně jedineční.

KOUPIT VSTUPENKU

Mohlo by vás zajímat

Chcete mít přehled o tom, jaké akce pořádáme? Chcete dostávat informace o filmových projekcích nebo koncertech?
Nechte si zasílat pozvánky na akce e-mailem!