Vybíráme
29. 4. 2022, WEBREDAKTOR

Projekt Praha město literatury obnovuje svůj rezidenční program pro zahraniční autory. V květnu přijedou jako rezidenti slavný litevský básník Tomas Venclova a britský novinář a spisovatel Paul Cuddihy.

Na dvouměsíční rezidenční pobyty přijelo od roku 2015 již 28 zahraničních autorů, které Praha inspirovala k napsání řady zajímavých literárních děl. Můžeme zmínit třeba knihu Richarda Fidlera The Golden Maze, Melmoth od Sarah Perry, nebo Hračkáře od Liama Piepera. Do Prahy přijedou v letošním roce autoři, které porota vybrala podle jejich přihlášek již pro pobyty v roce 2020.

Tomas Venclova a Paul Cuddihy

Na začátku května jako první přicestuje slavný litevský básník, prozaik a překladatel Tomas Venclova. Je jedním z pěti zakládajících členů litevské helsinské skupiny. V roce 1977 byl kvůli své disidentské činnosti nucen emigrovat a od roku 1980 vyučoval ruskou a polskou literaturu na Yale University ve Spojených státech amerických. Patří mezi významné osobnosti světové literatury a je také držitelem mnoha významných světových cen. V Praze by rád pracoval na esejích a básních na téma historických paralel.

Druhým autorem, který do Prahy přicestuje také na začátku května je britský novinář a spisovatel Paul Cuddihy, který je autorem knih se sportovní tematikou, pracuje jako redaktor časopisu fotbalového klubu Celtic. V Praze by rád pracoval na životopisném románu o Johnu Maddenovi, fotbalovém trenérovi, který žil a pracoval od roku 1905 v Praze a často se mu přezdívá „otec českého fotbalu“.

Kromě těchto dvou autorů by pak v letošním roce měla v Praze pracovat na svém literárním díle také autorka z Turecka a Rumunska a autor z Moldávie a Taiwanu.