Vybíráme
6. 5. 2022, WEBREDAKTOR

Přijďte se podívat výstavu ilustrací Evy Chupíkové z knihy Daniely Krolupperové do pobočky Dittrichova.

Labutí dům – Svět prvorepublikových snů

Příběh knihy se odehrává v Praze v období první republiky, přibližuje osudy trojice dětí a zároveň zachycuje tehdejší dobu plnou nadějí a snů. Výstavu ilustrací si můžete prohlédnout od 2. května 2022 do 31. srpna 2022 v otevírací době pobočky Dittrichova. Tip! Půjčte si Labutí dům v knihovně.

O autorkách

Daniela Krolupperová

Daniela Krolupperová je matka tří dcer, překladatelka ze severských jazyků a spisovatelka dětských knížek. Píše pohádky, příběhy pro děti i detektivky. Pro nejmenší čtenáře (rvní čtení, např. Bubáček, Zprávy z pelíšku, O modrém světle atd., pro starší (ruhé čtení, např. Policejní křeček, Polštářoví podvodníci, Zákeřné keře i pro dospívající (např. abutí dům. Zločin na Starém Městě pražském, O´Bluda, Past na korunu. Těší ji, že může tvořit světy, kde pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí.

Eva Chupíková

Eva Chupíková vystudovala Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, kde také žije. V roce 2010 ji oslovila známá a oblíbená autorka dětských knih Daniela Krolupperová s nabídkou ilustrovat její připravovanou knihu Zákeřné keře. Nakladatelství Portál tuto spolupráci umožnilo a titul získal několik ocenění. Od této doby se věnuje ilustraci (často také grafice) dětských knih na plný úvazek a spolupracuje s velkými nakladatelskými domy (Albatros, Euromedia, Portál, IKAR aj.)

Ilustracemi doplnila příběhy mnohých oblíbených českých a slovenských autorů, např. Daniely Krolupperové, Petry Braunové, Alžběty Dvořákové, Jolky Krásné, Zuzany Štelbaské, Zuzany Pospíšilové a jiných. Na kontě má také několik vlastních autorských titulů. Zde možno zmínit Můj prázdninový deník, který získal nominaci na ocenění Zlatá stuha 2011. Její autorské knihy oslovují tvořivé a zvídavé dětské čtenáře a nabízí jim možnost zapojit se aktivně do procesu dokončení díla formou interaktivních zábavných činností, jakými můžou být osobní zápisky, kreslení, malování nebo jiné grafické úkoly. Ve své autorské tvorbě inklinuje k tématům souvisejícím s dějinami, uměním a historickými památkami. Tato, pro děti složitá témata, předkládá graficky poutavou a zábavnou formou.

Od roku 2012 vytváří a jako nakladatel také vydává vlastní edici průvodců po českých a moravských památkách – Památky pro děti. Edice čítá přes 70 zpracovaných lokací (hrady, zámky, muzea, města, kostely, kláštery a jiné). Číslované brožované publikace nabízí, co by se dětský návštěvník o objektu mohl dozvědět a také, jak si tyto abstraktní informace představit a formou hry zpracovat. Jedná se tedy o individualizovaný naučný suvenýr určený jak mladším školním, tak i starším dětem. V neposlední řadě – díky názornosti, jednoduchosti a přehlednosti průvodce – uspokojí rodiče a pedagogy.

www.evachupikova.cz