Vybíráme
25. 5. 2022, WEBREDAKTOR

Hudební oddělení Ústřední knihovny připravilo nejnovější knihy s hudební tematikou. Poznejte osudy Hany Hegerové, seznamte se s Adamem Plachetkou a nahlédněte do historie legendárního hudebního vydavatelství Blue Note.

Padevět, Tomáš: Carmen, Skutečný život Hany Hegerové

Tomáš Padevět se s Hanou Hegerovou seznámil v osmdesátých letech. Tehdy začínající grafik se s jedinečnou umělkyní brzy spřátelil. Toto přátelství v určitém ohledu kulminovalo v roce 2011, když se společně domluvili na tom, že o ní Padevět napíše dokumentární knihu plnou těch nejosobnějších postřehů a vzpomínek. Hegerová měla jednu podmínku: Kniha nesmí vyjít za jejího života. Během následujících deseti let spolu oba pravidelně hovořili, probírali se fotkami, plakáty a dalšími materiály a Padevětovi se postupně pod rukama formovala kniha, kterou si teď u nás můžete vypůjčit.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Babka, Vojtěch: To je klasika!

Přátelství pojí i operního pěvce Adama Plachetku a hudebního redaktora a publicistu Vojtěcha Babku. Potkali se jako teenageři při studiích na Pražské konzervatoři. Oba tam tehdy studovali zpěv u Luďka Löbla. Svoje společné rozpravy proto zahájili vzpomínáním na školní léta. Další témata jejich rozhovorů se týkají operního repertoáru, historicky poučené interpretace, současných trendů v operní režii, o práci na jevišti, o vztahu textu a hudby, o hereckém aspektu operních rolí či o vztahu s publikem. Dojde i na debatu o trémě, sebekázni či vzpomínání na Plachetkovo angažmá ve Vídni v pouhých pětadvaceti letech.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Havers, Richard: Blue Note

Jen málokteré hudební vydavatelství má tak zvučné jméno jako americký Blue Note. Nejslavnější jazzový label přináší svým fanouškům hudbu těch nejlepších jazzových hráčů už více jak 80 let. Miles Davis, Freddie Hubbard nebo Wayne Shorter, špičkoví muzikanti své doby, u nich vydali svá alba. V nedávné minulosti spolupracovala s vydavatelstvím např. zpěvačka Norah Jones či klavírista Robert Glasper. Obaly desek od Blue Note byly ve své době známé i jednotným grafickým provedením. Kniha o bezmála čtyři sta stranách je bohatě ilustrovaná a obsahuje mnoho velkoformátových dobových fotografií. Publikace, původně vydaná na počest 75 let od vzniku proslulé značky, je v angličtině.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny