E-knihy
26. 5. 2022, WEBREDAKTOR

Co můžete stahovat v e-knihovně v květnu? Písňové texty Jana Vodňanského, sociologickou studii Jana Kellera o vývoji střední třídy, román Martin Juhás Davida Zábranského a konečně povídky Katherine Mansfieldové.

Tip! Všechny novinky za únor můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Vodňanský, Jan: Sviňte to svinstvo!

Výbor z písňových textů známého představitele originálně pojatých text-appealů.

Poetika Vodňanského tvorby vychází ze studentské recese, nonsensu, hravosti a rozvernosti. Autor také záměrně a rád využívá naivitu, která rozvíjí a umocňuje jeho svérázně pojaté motivy, čímž dochází k nečekaným posunům a významům. Rovněž využívá i určitých myšlenkových absurdit, do nichž řadí reklamní slogany, řečnické fráze a podobné prvky. Původní knižní publikace, jež se stala předlohou této edice, vyšla u příležitosti autorových šedesátých narozenin.

STÁHNĚTE SI

Keller, Jan: Vzestup a pád středních vrstev

Význačný český sociolog zkoumá vývoj střední třídy z hlediska její společenské role.

Veškeré diskuse o středních vrstvách se v dlouhodobém horizontu pohybovaly zcela v intencích Marxova chápání společnosti. Reakci na toto antagonistické pojetí představovalo zdůraznění ctností „střední třídy“. Zvýšení její početnosti mělo tudíž napomoci řešení společenských problémů. Střední třída měla plnit stabilizující funkci… V etapě globalizace však střední vrstvy nejsou schopny vytvořit novou společenskou sílu. Jejich tradiční heterogennost se změnila v nesouměřitelnost různých částí: privilegovaní členové středních vrstev bohatnou a nižší střední vrstvy naopak chudnou. Vlivem společenských změn se legitimita středních vrstev zhroutila! Keller odhaluje rozpornost jejích příslušníků, jelikož zdůrazňují nejen ideu rovnosti, ale i význam hierarchie.

STÁHNĚTE SI

Zábranský, David: Martin Juhás, čili, Československo

Komediálním způsobem napsaný román přibližuje na osudech hlavního hrdiny rozporuplné vztahy mezi dvěma středoevropskými národy, Čechy a Slováky, v letech 1918 až 1948.

David Zábranský se pokusil svébytnou poetikou a s nadsázkou zachytit reálné historické události i fiktivní obrazy, odehrávající se v československém státě především v meziválečném období. Život první republiky je zde představen v podobě téměř burleskních dějů, k nimž dochází převážně v jihočeském Strakonicku a západoslovenské Kysuci. Soužití Slováků a Čechů je znázorněno někdy jako extrémně bolestný až pochmurný vztah, na druhé straně se Zábranský nevyhýbá ani okamžikům, v nichž se projevuje magie či nadpřirozené okolnosti.

STÁHNĚTE SI

Mansfield, Katherine: Blaho a jiné povídky

Povídky s originálními náměty, ve kterých se anglická spisovatelka novozélandského původu snaží o pravdivé zpodobení života svých hrdinů a hrdinek.

Autorka vytvořila během svého krátkého života neobyčejně zajímavé a působivé povídky, čerpající převážně z jejích vlastních zkušeností. Projevuje v nich dokonalé porozumění například vůči světu dětské fantazie. Její dílo mělo velký význam pro vývoj moderní povídkové tvorby.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat