Vybíráme
8. 6. 2022, WEBREDAKTOR

Divadelní performance, festivaly, prezentace umění nebo Zažít město jinak, to vše vás čeká na letním Mariánském náměstí. Třetí sezóna iniciativy Moje Mariánské začíná.

Autor fotografie v perexu a článku: Vojtěch Brtnický.

Pouliční divadlo na Mariánském náměstí

Mariánské náměstí vstupuje do třetí sezóny. Dramaturgickou linkou letošního roku je pouliční divadlo. Těšit se můžete na performance Spisovatel seskupení FysioART v rámci multižánrového festivalu Knihovna na vlnách, na návštěvu čtyř představení festivalu Za dveřmi a slavnostního pochodu obřích masek.

Iniciativa Moje Mariánské pamatuje i na děti. Na konci srpna proběhne 3. ročník festivalu Mami, tati, dějou se věci. Divadelní léto podpoří v červenci, srpnu a září letní kino, které pod taktovkou 3Kina a Městské knihovny v Praze přinese neotřelý výběr středoevropské kinematografie, například filmy k výročí okupace, nebo polsko-české koprodukce apod. Náměstí bude hostit třídenní slavnostní předání předsednictví EU České republice. Jeho téma, kterým je – udržitelnost, – podpoří Česká centra instalací výstavního modulu a doprovodným programem.

Předsednictví EU 

Česká republika se podruhé ve své historii ujme předsednictví EU 1. července 2022. Ke slavnostnímu předání dojde za účasti zástupců tří měst: Prahy, Paříže a Stockholmu. Mariánské náměstí se na tři dny od 24. do 26. července 2022 promění na letní kino. Ochutnáte nejen severskou i francouzskou kinematografii, ale i dobroty z daných zemí. Jsem zvědavá!

Prostor náměstí jako améba

Mariánské náměstí získává tvar i náplň podle toho, co se v něm odehrává. 28. června 2022 se promění v divadlo. Takové, které nepotřebuje pódium, usazeného diváka. Bude pouliční, interaktivní. V rámci slavnostního zahájení 9. ročníku festivalu Knihovna na vlnách vystoupí seskupení FysioART a v představení Spisovatel se zamyslí nad větami, které z průměrného díla dělají to kanonické, nadčasové.

Výstavní modul Českých center

Náměstí získává tvar i obsah díky náhodným kolemjdoucím. Jsou akce, které s tím počítají. Například instalace skleněného architektonického modulu Českých center může zaujmout prezentací ústředního tématu Evropské unie – udržitelnosti, cirkulární ekonomiky, inovací. Zapojí se také instituce sídlící na náměstí. Modul bude vystaven od 11. do 31. července 2022.

Pouliční divadlo v centru města

Mariánskému náměstí sluší pouliční divadlo. Proto jsem ráda, že si náměstí vybrali organizátoři festivalu Za dveřmi. Letos proběhne od 13. do 19. července 2022. Ideou pouličního divadla je se jakoukoliv svobodnou formou přiblížit divákovi, navázat s ním dialog a společně vytvořit cosi, co se bude pamatovat až za roh.

Letní kino 

Druhý ročník letního silent kina na Mariánskémnáměstí se odehraje ve třech promítacích blocích od 21. do 23. července 2022, od 18. do 20. srpna 2022 a od 8. do 10. září 2022. Ponese se ve znamení nové vlny v kinematografii, připomene okupaci, představí to nejlepší z českých a polských filmových škol, včetně celovečerních debutů. Promítat se bude, až se setmí, tedy kolem deváté hodiny. Přijďte dřív, sluchátek je omezené množství. Kino je zdarma. Ostatně jako každá akce na Mariánském.

Rodinný festival

Barevnost letního programu na náměstí podtrhne 3. ročník festivalu pro děti a rodiče Mami, tati, dějou se věci, který se koná 25. srpna 2022 a 10. září 2022. Chystají se workshopy pro malé, větší i největší, setkání s autory dětských knížek, swap školních potřeb i divadla.

Městská oáza 

  Mariánské náměstí je obklopeno čtyřmi dominantními institucemi. Jsou to Městská knihovna v Praze, budova Nové radnice, Klementinum nebo Clam-Gallasův palác. Náměstí je vnímáno jako záliv pro zaměstnance místních institucí, kolemjdoucí (domácí i zahraniční) a návštěvníky akcí. Lze se tu usadit, přinést si kávu z nedaleké kavárny, sníst svačinu nebo něco zažít. Snad jen v horkých dnech je třeba zabrat vzácný stín, který vrhají dvě drobné lípy před vchodem radnice.

Mohlo by vás zajímat

www.mojemarianske.cz