Vybíráme
10. 6. 2022, superadmin

Zveme vás na autorská čtení rezidentů Praha město literatury. Slavného litevského básníka Tomase Venclovy a irského novináře a spisovatele Paula Cuddihyho.

Autorské čtení Tomase Venclovy

Autorské čtení významného litevského básníka a esejisty
Kde: Ústřední knihovna
Kdy: 21.6.2022 | 17:00
Vstupné zdarma

Litevský básník, esejista, literární vědec, překladatel a držitel mnoha ocenění Tomas Venclova přednese své básně a promluví o svém bohatém díle, psaném nejen litevsky, ale také polsky, rusky a anglicky.

Krom vlastní spisovatelské kariéry také překládá díla jiných do litevštiny (za zmínku stojí např. T. S. Eliot, Charles Baudelaire, Czesław Miłosz nebo Josif Brodskij). U nás vyšly jeho básně z 60. až 90. let 20. stol. v zrcadlovém, česko – litevském vydání Čas rozpůlil se…/ Ipuseja para… (Vesnické dílo, 2014).

Během svého pobytu v Praze pracuje na básnickém cyklu, který odhaluje kulturní pouta mezi Prahou a Litvou. Večerem provází spisovatel a komentátor David Vaughan. Přednes básní Kajetán Písařovic.

Paul Cuddihy

Setkání s irským spisovatelem Paulem Cuddihym a autorské čtení
Kde: Avoid Floating Gallery
Kdy: 22.6.2022 | 17:00
Vstupné zdarma

Spisovatel a sportovní reportér Paul Cuddihy napsal pro glasgowský fotbalový klub Celtic osm knih s fotbalovou tematikou, mezi nimi například biografii tamní legendy Tommyho Burnse. Je také autorem trilogie historických románů o moderních irských dějinách, zasazenou do Skotska, Irska a Severní Ameriky, a hostitelem podcastu o knihách i hudbě.

V Praze je na dvouměsíčním rezidenčním pobytu v rámci projektu Praha město literatury. Během něj sbírá podklady pro beletrizovaný životopis Johnnyho Maddena, skotského fotbalisty, který se stal v roce 1905 na celých 25 let trenérem v pražské Slavii.

Večerem plným literatury a hudby provází spisovatel a komentátor David Vaughan. Texty v překladu Tomáše Míky čte Kajetán Písařovic. Program proběhne v anglickém znění a bude tlumočen do češtiny.