Vybíráme
1. 7. 2022, WEBREDAKTOR

Vedle pražského Výstaviště se letos uskuteční čtrnáctý ročník festivalu také na Mariánském náměstí.

Pouliční divadlo

Pouliční divadlo je prastará, opravdová, aktuální, svobodná forma divadelního umění. Umělec i divák jsou si ve svém dialogu maximálně blízko. Divadelní řeč je universální, nesmírně bohatá a používá jazyk činoherní, novocirkusový, taneční i filmový.

Fantazie tvůrce a výrazové prostředky nemají limity uzavřeného prostoru. Divácký zážitek je individualizovaný a přímý. Jevištěm a hledištěm může být ulice, park, náměstí, zahrada i industriální prostor. Hranice téměř neexistují. Cílem je dialog a pocit společného prožitku.

Spielraum Kollektiv – Hadry

Hudebně – materiálové divadlo pro rodiny s dětmi
Kde: Mariánské náměstí
Kdy: 14.7.2022 | 17:00
Vstupné zdarma

Noha do rukávu, hlava do nohavice, ruka skrz, naruby, vzhůru nohama, předem vzad. Srovnat, natáhnout, vytáhnout, omotat, zamotat. Hra na tělo basu hlas a hadry jako vystřižená. Óda na hravost pro děti od 5 do 10 let a jejich rodiče volně inspirovaná fast fashion.

Gledališče Ane Monró – Zadnji ulov / slo

Interaktivní ekologická rodinná show
Kde: Mariánské náměstí
Kdy: 15.7.2022 | 17:00
Vstupné zdarma

Pouliční představení Poslední úlovek s performery na chůdách, skvělou hudbou a atraktivními kostýmy, rekvizitami a scénickými prvky z recyklovaných odpadových materiálů, zábavnou formou interpretuje palčivý problém totálního rybolovu a zvyšujícího se znečištění moří plasty. Zvyšuje povědomí o tomto problému, který se týká celého lidstva a celé planety – ať už jsme si toho vědomí, nebo ne.

Balatón 1982 /v4

Interaktivní pouliční divadlo na vodním šlapadle s nádechem let osmdesátých
Kde: Mariánské náměstí
Kdy: 15.7.2022 | 18:00
Vstupné zdarma

Visegrádský projekt Balaton 1982 v režii španělského mistra pouličního divadla Adriana Schvarzsteina vznikl jako vzpomínka na éru letních prázdnin v době socialismu. Moderní klaunská show, pantomima a fyzické divadlo. Komedie na unikátním vodním šlapadle.

FysioART – Ztráty a nálezy

Fyzické divadlo s maskami inspirované světem ztracených a nalezených věcí
Kde: Mariánské náměstí
Kdy 16.7.2022 | 16:30
Vstupné zdarma

Komu patří ztracená věc? A čí je/ kým je ztracená bytost? Scénická kancelář ztrát a nálezů. Úschovna dočasně opuštěných věcí nebo duší? Fyzické divadlo s maskami inspirované světem ztracených a nalezených věcí ztrácí racionální pohled na každodenní předměty a nalézá pro ně jinou realitu. Věcně minimalistická skica zakořeněná ve všeobecně srozumitelném kontextu rozpíjí hranice mezi lidskostí a věcností (věčností).

Divadelní průvod Probouzíme příběhy

Start: Mariánské náměstí
Kde: Mariánské náměstí
Kdy: 18.7.2022 | 15:00
Vstupné zdarma

Koncem března 2022 se konal v rámci světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji Český národní den. Stal se tak vyvrcholením desítek doprovodných programů, které český národní pavilon na světové výstavě EXPO v Dubaji od loňského října do letošního března připravil. Podtitul českého Národního dne zněl „Probouzíme příběhy“. V centru Prahy se za doprovodu živé hudby předvedou velké loutky a pouliční divadelníci ze souborů V.O.S.A. Theatre nebo Bratři v tricku, i jedni z nejlepších evropských chůdařů ze souboru Long Vehicle Circus.

Bratři v tricku – Prasečí cirkus

Absurdní podívaná pro celou rodinu s neobyčejným žonglérstvím
Kde: Mariánské náměstí
Kdy: 19.7.2022 | 16:30
Vstupné zdarma

Přáli jste si někdy, aby prase mělo křídla? Prasečí cirkus vás vláká do světa dvou podivínů, kteří bezmezně věří, že kdyby to tak bylo, celý svět by byl krásnější! Nečekejte žádné chlívárny, čuňárny ani prasárny, pouze vkusný prasečí humor. Nechte se unést na prasečích křídlech a vězte, že z představení budou chrochtat blahem statní vepři, krásné bachyně i malá selátka, zkrátka celá rodina. Vzhůru s prasetem!