Vybíráme
28. 6. 2022, WEBREDAKTOR

Hudební oddělení Ústřední knihovny připravilo nejnovější knihy s hudební tematikou.

Ponořte se do světa hudebních outsiderů a podivuhodných osobností prostřednictvím nezvyklé příručky od Pavla Klusáka, seznamte se s dobrodružným i tragickým životem Josefa Myslivečka nebo s myšlenkami Pierra Bouleze.

Klusák, Pavel: Uvnitř banánu

Víte, jakou mají hymnu na ostrově Svaté Heleny? Kolik hudebních podvrhů zvládl během své kariéry vytvořit skladatel Michajl Goldstein? Nebo jakými záhadami je opředený hudebník Jandek? Prozaická prvotina Pavla Klusáka prozkoumává na ploše několika desítek stručných příběhů osudy hudebních outsiderů, art brut muzikantů, snivců, utajených géniů a mystifikátorů. Mystifikace je vlastní i Klusákovi, který v této próze místy balancuje mezi dokumentem a fikcí a je na každém čtenáři, jak si jeho knihu vyloží.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Freeman, Daniel E.: Il Boemo

20. října tohoto roku má jít do kin film Il Boemo o českém skladateli Josefu Myslivečkovi. Režisér Petr Václav při přípravách na tento film konzultoval Myslivečkův život také s americkým muzikologem Danielem E. Freemanem. Ten se dlouhodobě zabývá hudební kulturou českých zemí v 18. století. Vedle rozsáhlé odborné monografie o Myslivečkovi připravil k vydání i kratšího průvodce po životě a díle českého skladatele, o kterém se mylně traduje, že mu v Itálii říkali „Il divino Boemo.“ Tuto, i další smyšlenky a nepravdivé legendy autor osvětluje a udává na pravou míru. Alespoň tam, kde mu to dovolují dostupné prameny. Mezi takové prameny patří i čilá korespondence s Leopoldem a Wolfgangem Amadeem Mozartem.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Boulez, Pierre: Music Lessons

V letech 1976–1995 působil Pierre Boulez, jedna z nejvýznamnějších a nejvlivnějších osobností na poli hudební avantgardy 2. poloviny 20. století, na College de France. Během těchto let napsal 16 obsáhlých esejů, které mu sloužily jako podklady pro jeho přednášky a semináře. V roce 2005 vyšly díky pečlivému úsilí týmu muzikologa Jean-Jacque Nattieze francouzsky. Tato kniha je anglickým překladem Nattiezem editované publikace. Detailní, promyšlené, místy provokativní texty se týkají otázek, jako je invence, struktura, determinismus, téma, forma, hierarchie, autenticita, percepce, paměť, notace a mnohé další.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Beethoven, Ludwig van: Klaviersonate Nr. 17 d-Moll

V červnu nám do knihovny dorazilo několik Beethovenových sonát v urtextovém vydání ze slavného nakladatelství G. Henle Verlag. Jednou z nich je i ta pod číslem 17, op. 31/2 s přízviskem Bouře. Tento podnázev, který se široce rozšířil a stal se oblíbeným mezi posluchači i interprety, nebyl v původní partituře vůbec uveden. Vznikl až na základě posmrtně vydané biografie od Antona Schindlera, osobního Beethovenova přítele. Ten se ho prý zeptal, jaká inspirace vězí za dramatickou sonátou. Beethoven mu odpověděl: „Běžte si přečíst Shakespearovu Bouři.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny