Podcast
30. 6. 2022, WEBREDAKTOR

Léto je čas prázdninových výprav i dovolených, ale také čas nudy a čekání. V takovou chvíli je nejlepší si dát sluchátka do uší a poslouchat. Z nabídky knihovny zkuste nový podcast o historii, povídání o českých hradech nebo o divadle.

Historie mezi řádky

Hledejte s námi neznámé nebo méně známé příběhy z našich dějin i odpovědi na otázky, na které by vás ani nenapadlo se zeptat. Průvodci nám budou historik Tomáš Bandžuch s knihovníkem a spisovatelem Mílou Lincem.

Kam se vydáme nejdříve? Jeden z častých historických mýtů se týká české kolonie v Africkém Togu. „Jen díky zradě ve Versailles bylo Československo zbaveno možnosti mít zámořské kolonie,“ lze se občas dočíst na internetu. Jak to s Togem bylo prozrazujeme v prvním díle nového podcastu! V dalších dílech se podíváme na mýty spojené s osobností Eduarda Beneše, českými Němci první republiky a navštívíme také zahraničí, např. Španělsko v době občanské války.

POSLOUCHEJTE PODCAST

Hrady, zámky a tvrze Království českého

Knihovník a historik Jakub Rychtar poutavě představuje české hrady, zámky a tvrze. Chystáte se navštívit Jezeří, Hasištejn, Krásný Dvůr na Žatecku nebo vodní hrad Švihov či Velhartice, ukryté mezi pošumavskými kopci? Osvěžte si cestu poslechem zajímavostí z jejich historie!

Věděli jste, že hrad Velhartice patří k nejnavštěvovanějším památkám jihozápadních Čech? Že hrad Švihov můžete dnes obdivovat v jeho původní kráse? Nebo že uprostřed Krušných hor, nedaleko staroslavného královského města Kadaně, najdete zříceninu hradu Hasištejna? Než pojedete na výlet, poslechněte si podcast!

POSLOUCHEJTE PODCAST

Historie a vývoj dramatu

Léto bude patřit živému divadlu na Mariánském náměstí. Inspirujte se k návštěvě přednáškami o vývoji světového dramatu, které připravilii dramaturgové Národního divadla: Marta Ljubková, Ilona Smejkalová a Jan Tošovský.

O čem si staří Řekové hráli divadlo? Jak reagovali dramatikové devatenáctého století na proměnu světa, jíž byly svědky? Jak ovlivnil divadelní tvorbu prudký společenský vývoj dvacátého století, dvě světové války, vznik mohutných kolektivních hnutí nacismu a komunismu? Měl na divadlo vliv i technologický rozvoj komunikačních a informačních technologií? Jak divadlo zpodobnilo mentalitu moderního člověka? Odpovědi na podobné otázky najdete v divadelním podcastu.

POSLOUCHEJTE PODCAST

Za tajemstvím královských šperků

Pro koho dal vyrobit britský korunní princ David diamantovou brož a kde skončila? Jaký je původ čelenky, kterou nosí současná lucemburská velkovévodkyně Marie Teresa? Jak vypadaly práce předních šperkařů zdobící šlechtičny a šlechtice evropských rodů? A měli oslnivé šperky stejně pohnutý osud jako jejich původní majitelé?

Na všechny otázky vám odpoví historik Kamilem Rodanem v podcastu o podivuhodných osudech neméně podivuhodných královských šperků.

POSLOUCHEJTE PODCAST

Mohlo by vás zajímat

Kromě podcastů můžete poslouchat i audioknihy, které jsme pro vás vyrobili. Doporučujeme napínavou a zábavnou Naivní detektivku z knihovny nebo povídky od vítězů literární soutěže O knihovnickou sovu.

Všechny podcasty najdete na www.mlp.cz/soundcloud