Vybíráme
11. 7. 2022, WEBREDAKTOR

Druhý ročník letního kina na Mariánském náměstí probíhá v srpnu a na začátku září 2022.

Fotografie v perexu a v banneru Deborah Menšlová.

Letní kino je tiché kino

Večerní posezení bude mít výjimečnou atmosféru i tím, že půjde o tzv. tiché kino. Diváci dostanou sluchátka, takže získají perfektní zvuk a projekce tím pádem nezpůsobí hluk svému okolí. Promítat se bude, až se setmí, tedy kolem deváté hodiny. Přijďte dřív, sluchátek je omezené množství. Kino je zdarma.

Na co se můžete těšit? Letní kino se ponese ve znamení nové vlny v kinematografii, připomene okupaci, představí to nejlepší z českých a polských filmových škol, včetně celovečerních debutů.

Akci pořádají tvůrci filmového festivalu 3KinoFest ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze. Filmy jsou uváděny v rámci iniciativy Moje Mariánské.

Srpen 2022

Jack Strong

Kde: Mariánské náměstí
Kdy: 18.8.2022 | 20:30
Polsko, 2014, Władysław Pasikowski, polsky, české titulky, 128 min.
Jack Strong bylo krycí jméno plukovníka polské lidové armády Kuklińského – údajně největšího škůdce komunismu. Po mnoho let byl tajným agentem CIA a teď se jeho příběh otiskl i do filmu režiséra Pasikowského. Jedná se o první zpracování jeho osudů v hraném filmu, představených formou akční podívané.

VÍCE ZDE >>>

Jan Palach

Kde: Mariánské náměstí
Kdy: 19.8.2022 | 20:30
Česko, 2018, Robert Sedláček, česky, 124 min.

Film se odehrává v průběhu posledních měsíců Palachova života. Zobrazuje jeho vztah s přítelkyní Helenkou, bouřlivý kolejní život na sklonku šedesátých let, soužití s maminkou ve Všetatech, studentské brigády v Kazachstánu a Francii. Kamera Jana Šustera sleduje po celý film Janovu tvář a pokouší se zachytit okamžiky jeho rozhodnutí nastoupit cestu, na níž se z milujícího syna, oddaného přítele a citlivého, přemýšlivého studenta filosofie stává „pochodeň číslo 1“.

VÍCE ZDE >>>

Okupace

Kde: Mariánské náměstí
Kdy: 20.8.2022 | 20:30
Česko, 2021, Michal Nohejl, česky, 98 min.

Černá komedie Okupace se odehrává jedné noci v zakouřeném baru, kde charaktery vlají jako oblaka cigaretového dýmu. Unavený večírek naruší nezvaný host a večer nabere naprosto nečekaný směr. V hlavních rolích se představí Martin Pechlát, Ondřej Brousek nebo Antonie Formanová, roli ruského důstojníka sehrál Alexej Gorbunov známý z filmu Dvanáct od režiséra Nikity Michalkova.

VÍCE ZDE >>>

Mohlo by vás zajímat

Akci pořádají tvůrci filmového festivalu 3KinoFest ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze. Filmy jsou uváděny v rámci iniciativy Moje Mariánské.