Vybíráme
22. 7. 2022, WEBREDAKTOR

Praha bude příští týden hostit více než třicet mezinárodních specializovaných pracovišť, která se zabývají zpřístupňováním, zpracováním a studiem hudebního dědictví.

Mezinárodní kongres IAML se uskuteční ve dnech 24. – 30. 7. 2022 v Národní knihovně ČR a Městské knihovně v Praze , institucích, které provozují dvě největší hudební knihovny v České republice.

Kongres IAML

„Přihlášeno je 320 účastníků, zazní přes 50 referátů, vystaveno bude 20 informačních panelů. To jsou čísla, která odrážejí zanícení hudebních knihovnic a knihovníků pro jejich práci,“ říká k organizaci Blanka Ellederová, vedoucí Hudebního oddělení Městské knihovny v Praze. „Kongres se koná s dvouletým covidovým zpožděním, o to více se všichni těší na osobní setkání,“ dodává Ellederová. Kongres IAML se v Praze koná již podruhé, poprvé Praha hostila hudební knihovníky před 31 lety. „A doufáme, že se tu setkáme zas, třeba až bude postavena plánovaná Vltavská filharmonie v Holešovicích,“ těší se na budoucnost Ellederová.

Česká republika prezentuje příspěvky ve dvou sekcích. Jedna se věnuje velké autorské čtyřce české hudby, tedy tvorbě Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů, a také institucím, které se zabývají jejich dílem na odborné rovině. Druhá sekce se věnuje tématu práce s hudebními prameny a jejich obsahovému zpracování s cílem zajistit jejich snadnou dostupnost a vyhledávání záznamů. Další referáty se dotknou například problematiky autorského práva při používání notových záznamů.

Kromě konferenčního programu je připraven i program doprovodný. Mimo jiné také výstava Papír a olovo – Hudebniny vydané tiskem v 19. století, která je ke zhlédnutí v Galerii Klementinum. Kongres se koná ve spolupráci České národní skupiny IAML, z.s., Národní knihovny ČR, Městské knihovny v Praze a Institutu Bohuslava Martinů. Záštitu nad kongresem převzali ministr kultury ČR Martin Baxa a primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační fotografie v perexu pochází z webiu IPR Praha.