Vybíráme
8. 8. 2022, WEBREDAKTOR

Na srpen 2022 pro vás Divadelní a filmové oddělení připravilo knihu básníka a esejisty Petra Krále věnovanou jeho filmovým studiím, knihu o základech cirkusové pedagogiky nebo biografii slavné herečky němého filmu Hedy Lamarr.

Hloubka záběrů

Výbor statí o filmu, které český básník a významný filmový esejista Petr Král napsal od 70. do 90. let 20. století.

První knižní vydání statí o filmu dvacátého století od počáteční němé éry přes Bunuela, Antonioniho, Felliniho k Wendersovi či Tarkovskému. Svazek představuje Petra Krále nejen jako teoretika, autora hesla o grotesce v Dictionnaire Larousse du Cinéma, ale také jako objevitele vlastní filmové poetiky.

PŮJČTE SI

Láska v Paříži

Biografické pasáže se prolínají s vyprávěním o filmech, v nichž tyto herecké osobnosti hrály, jednotlivých filmových natáčeních a jejich okolnostech.

Romy Schneiderová a Alain Delon byli ve své době považováni za pár snů. Když se v roce 1958 poprvé setkali v Paříži při natáčení filmu Kristýna, zamilovali se do sebe a toto mimořádné partnerství, poznamenané četnými vzestupy a pády, vydrželo pět let. I přes jejich odloučení stanuli o čtyři roky později znovu před kamerou jako milenci v kultovním filmu Bazén. A vzniklo přátelství, které trvalo až do předčasné smrti Romy Schneiderové v roce 1982.

PŮJČTE SI

Hedy Lamarr

Biografie slavné filmové herečky a vynálezkyně. O Hedy Lamarr koluje spousta legend. Michaela Lindingerová na základě nových zdrojů vyvrací zažitá klišé a vykresluje zcela nový obraz bývalé „nejkrásnější ženy světa“.

Hedy Lamarr se proslavila prvním zobrazením ženského orgasmu v dějinách filmu, ve snímku Gustava Machatého Extase. Její cílevědomost a doslova nadpozemská krása nakonec našly své uplatnění v Hollywoodu, kde se Hedy stala obdivovanou bohyní filmového plátna. Do širokého povědomí se ale zapsala také jako vynálezkyně. Její práce na frekvenčním přelaďování, které se stalo „pradědečkem“ technologie Bluetooth, byla významnou součástí protinacistického odboje. Sexuální symbol, kleptomanka závislá na plastických operacích, zahořklá žena, která se nikdy nesmířila s úpadkem své slávy? O Hedy Lamarr koluje spousta legend. Michaela Lindingerová na základě nových zdrojů vyvrací zažitá klišé a vykresluje zcela nový obraz bývalé „nejkrásnější ženy světa“.

PŮJČTE SI

Základy cirkusové pedagogiky

Text představitelů společnosti CIRQUEON, organizace pro podporu a rozvoj nového cirkusu, přináší vědomosti, které by autoři bývali měli rádi po ruce, když začínali.

Cirkusová pedagogika se dělí na dvě základní části, a to na mladý cirkus a sociální cirkus, přičemž text se zabývá mladým cirkusem. Mladý cirkus se zaměřuje na mnohostranný rozvoj dětí a mladých lidí; sociální cirkus má blíže k sociální práci a zaměřuje se na prevenci a intervenci u různých skupin.

PŮJČTE SI

Srpnová DVD

  • Emma. Filmová adaptace stejnojmenného románu Jane Austenové v režii Autumn de Wildeové. V hlavní roli Anya Taylor-Joy.

PŮJČTE SI

  • High life. Koprodukční psychologické sci-fi drama režisérky Claire Denis.

PŮJČTE SI

  • Laputa. České filmové drama režiséra Jakuba Šmída.

PŮJČTE SI