E-knihy
28. 7. 2022, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně během léta? Prózy Jana Křesadla, Andreje Platonova, Ivana Binara, Václava Řezáče, , G. K. Chestertona nebo Egona Ervína Kishe.

Tip! Všechny novinky za únor můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Křesadlo, Jan: Jak to bylo s Foltýnem

Text Jana Křesadla „Jak to bylo s Foltýnem“, volně navazující na dílo K. Čapka „Život a dílo skladatele Foltýna“ se pokouší o vlastní interpretaci příběhu Čapkovy titulní postavy.

Na Čapkovu verzi příběhu netalentovaného, ale o to ambicióznějšího antihrdiny se pokouší navázat Jan Křesadlo, který rovněž ve stručných dějových zkratkách podává ústy pamětníka Skalického vlastní výklad Foltýnovy biografie. Na rozdíl od Čapka nevidí Křesadlo Foltýnovu osobu v tak temných barvách, dokonce jí přisuzuje i některé kladné vlastnosti (například výjimečnou hudební paměť). Autor s Čapkem neustále polemizuje, přiznává dokonce Foltýnovi i určité hudební úspěchy a jeho životní pouť dovádí až k definitivnímu konci.

STÁHNĚTE SI

Platonov, Andrej: Dcery pouště

Dvě novely s pouštní tématikou a několik povídek tvoří průřez prozaickým odkazem ruského autora 1. poloviny 20 století.

Základ výboru tvoří dvě novely s pouštní tematikou — Dcery pouště a orientální báj Džan, básnické podobenství o nezdolnosti člověka, rozsáhlejší historická próza Jepifaňské splavy a satira Město Gradov. Další povídky představí Platonova inženýra, jeho technicky přesné a břitké viděni moderního světa i jeho válečné zkušenosti.

STÁHNĚTE SI

Binar, Ivan: Kytovna umění

Svérázná životní zpověď muže, který s rodinou emigroval v r.1977 do Vídně, tam se živil restaurováním porcelánu a po revoluci byl pracovníkem Svobodné Evropy.

Prozaická koláž, reflektující Binarův pobyt v rakouském exilu, na jehož pozadí retrospektivně ožívají motivy z autorova dětství a mládí. Spolu s osobními zkušenostmi autor do textů vnáší nejen reálie, ale také prvky souznějící s „dětskou“ linií – touhu po spravedlnosti, svobodě, důraz na nutnost nepřipustit bezpráví.

STÁHNĚTE SI

Řezáč, Václav: Tváří v tvář

Soubor autorových drobnějších próz, které vycházely v novinách a časopisech v rozpětí let 1928 až 1948.

Jsou tu převážnou většinou povídky a jejich v zásadě chronologické řadění podává čtenáři výstižný pohled do literární dílny autora rozsáhlých románových prací. Kniha je rozdělena do tří oddílů. V prvním jsou zahrnuty povídky, které, ať již je jejich téma jakékoli, nesou stopy podrobnějšího zahledění do psychologie jednotlivce nebo nějakého užšího společenského jevu. Druhá část obsahuje povídky, v nichž převládá prvek humoru nebo satiry, a oddíl třetí je plně zaměřen na dobu okupace a osvobození.

STÁHNĚTE SI

Chesterton, G. K.: Napoleon z Notting Hillu

Fantasticko-satirický román anglického klasika o vzpouře proti šedi moderního života a o jednom hrdinném vůdci původně bezvýznamné londýnské čtvrti.

Fantastický román z roku 1904 nahlíží do blízké budoucnosti, ani ne tak plné technického blahobytu jako spíše zbavené veškeré poezie, kouzla a vzletu. Vše je zařízeno přísně účelně, včetně politiky, v níž se na vedoucích postech střídají náhodně vybraní občané. A jeden takový spustí pro svou zábavu originální revoltu – do šedivě funkčního Londýna začne z titulu své dočasné funkce zavádět středověkou pompéznost a obřadnost. Výborně se baví – do chvíle, kdy se objeví mladý muž, jenž onen středověký etos vezme smrtelně vážně… Román je nápaditou společenskou satirou, oslavou lidských vášní, humoru a bláznovství, protiválečnou výstrahou i jednou z autorových variací na donkichotovské téma.

STÁHNĚTE SI

Kisch, Egon Erwin: Tržiště senzací

Literární vzpomínky Egona Erwina Kische přibližují pražský kulturní, literární i politický svět v 90. letech 19. a na začátku 20. století.

Strhující kniha vzpomínek nejslavnějšího světového novináře, „zuřivého reportéra“ a jednoho z prvních skutečných „investigativců“ v historii, je fascinujícím čtením o pozadí největších kauz a událostí, které zmítaly českými zeměmi a často i celou Evropou na přelomu 19. a 20. století, mj. i o tzv. aféře plukovníka Redla. Je doslova „školou novinařiny“ a Kisch v ní nejen vypráví, jak vznikaly jeho nejslavnější reportáže. Klade si i řadu otázek o etice a podstatě poctivé žurnalistiky a na mnoho z nich i na základě vlastních zkušeností odpovídá. Podívejte se na svět starého Rakouska-Uherska, první světové války i nového Československa očima muže, který byl skoro u všech velkých skandálů rozpadající se monarchie i vznikající republiky.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat