E-knihy
3. 8. 2022, WEBREDAKTOR

Vstupte s pomocí e-knih do prostor mytické Šumavy, kraje, o kterém psali Karel Klostermann, Adalbert Stifter nebo současní prozaici Martin Sichinger a David Jan Žák.

„[…] Země i hory si na Šumavě dělají, co chtějí. Ty si myslíš, že jsem malá a můžeš mi napovídat, co chceš.Ne, Dorlo, Šumavě vládnou zázraky. Jednou ti může všechno, co vidíš, patřit stejně, jako hory patřívaly čarodějům.“
Martin Sichinger: Duchové Šumavy

Tip! Tip všechny tituly čtení o Šumavě můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Sichinger, Martin: Duchové Šumavy

Podzim roku 1946 v šumavském pohraničí. Vysídlují se poslední Němci, přicházejí noví lidé s různými motivacemi. Něco dosud funguje jako dřív: pašeráci i financové znají Šumavu jako nikdo. Tomu, co se děje kolem nich, však na kloub přijít nemohou.

Mladý strážmistr Jan Firman, syn předválečného místního finance, se po návratu do rodného Vimperku snaží udržet pořádek ve vysídleném městě a okolních opuštěných vsích. Kdo je v této situaci nepřítel? Jakou cennost chce ve městě nalézt trofejní oddíl ministerstva vnitra a kdo že to chce z Vimperku co propašovat do Německa? A hlavně: může se Honzovi Firmanovi podařit zachovat či obnovit živoucí město s fungujícími slavnými sklárnami a pilami na vzácné šumavské dřevo, když to vše zde vždy dělali odsunutí Němci? Nebo je město i okolí v nastupujících nových časech odsouzeno k zániku?

STÁHNĚTE SI

Žák, David Jan: Návrat Krále Šumavy

Rozsáhlý životopisný román jihočeského prozaika a básníka, odehrávající se především v ponurých padesátých letech minulého století, je příběhem legendárního „Krále Šumavy“, převaděče a agenta-chodce Josefa Hasila.

Legendy o nepolapitelném Josefu Hasilovi se v polovině 20. století šířily na obou stranách Šumavy. Hasil se zjevoval ve vyprávění starousedlíků jako „démon s chlapeckou tvaří“, jehož schopnosti s každým dalším činem dostávaly až nadpřirozené rozměry. Největší předností muže, který pracoval paradoxně nejdříve jako příslušník SNB, byla však důvěrná znalost krajiny, v níž vyrůstal.

STÁHNĚTE SI

Hájíček, Jiří: Selský baroko

Román odhalující postupně a pomocí malých střípků dávnou historii z jedné jihočeské vesničky, k níž došlo během kolektivizace v padesátých letech dvacátého století.

Hlavní hrdina se živí převážně sestavováním rodokmenů, většinou pro zámožné emigranty ze zahraničí. Jedna z jeho zakázek však nesměřuje do tak hluboké historie. Klient žádá nalezení domnělého udání, které mělo v padesátých letech přivést několik sedláků do vězení. Genealog Pavel toto udání sice nachází, z morálních důvodů však od dohody ustupuje a udání nepředá. Přesto se udání dostává do regionálních novin, kde má napomoci zlikvidovat úspěšnou dráhu čestného a nadějného politika. Staré křivdy vyplují na povrch a je velmi těžké po všech letech objektivně posuzovat vinu a nevinu jednotlivých aktérů.

STÁHNĚTE SI

Klostermann, Karel: V ráji Šumavském

Román klasika české literatury zachycuje proměny šumavské krajiny a tradičního způsobu života lidí v této oblasti, které dočasně nastaly v důsledku ničivé přírodní katastrofy.

V říjnu 1870 poškodila šumavské lesy nebývale silná vichřice. Na jedné straně byla krajina zpustošena obrovskými polomy, které byly navíc zasaženy kůrovcem a proto musely být urychleně zlikvidovány. Na druhé však právě tato skutečnost přinesla místním lidem práci a krátkodobě i poměrně vysoké výdělky. Pozadí této kalamity pak Klostermannovi umožnilo rozehrát ve svém románu osudy sedláka Podhamerského a jeho dcery Rezly, kteří se snaží získat z neočekávané a náhlé skutečnosti co největší osobní prospěch. Klostermann sleduje nejen vzestup a pád obou těchto protagonistů či proměnu „ráje šumavského“ v ohromnou planinu, avšak zamýšlí se také nad důsledky, které přináši narušení jednoty mezi venkovským člověkem a přírodou.

STÁHNĚTE SI

Stifter, Adalbert: Lesní poutník

Romantická povídka z autorova rodného kraje líčí ve třech částech pohnutý osud svérázného obyvatele šumavské samoty.

V retrospektivě se autor vrací k životu zajímavého starce, který chodí po horách a sbírá květiny a minerály, doprovázený chlapcem zdejšího hajného, jemuž se snaží vštípit základy vzdělání a předat své zkušenosti. Místní obyvatelé mu přezdívají „lesní poutník“, aniž by cokoliv znali o jeho minulosti. Stařec je bývalý bohatý stavitel, který platí samotou za neuvážený životní krok. Jako mladý muž se oženil s krásnou a jemnou ženou, s níž vedl léta harmonický poklidný život. Manželství ale bylo bezdětné a oba manželé, kteří ve vlastních dětech viděli smysl lidské existence, se po dlouhých úvahách rozhodli obětovat svůj šťastný svazek, rozejít se, a s novými partnery se pokusit svoji touhu naplnit. Setkání po mnoha letech oběma ukázalo, jak chybné bylo jejich rozhodnutí, a pozdě si oba uvědomili, že jejich láska měla daleko vyšší smysl a hodnotu.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační foto v perexu pochází z volné databáze PxHere

.