Vybíráme
5. 8. 2022, WEBREDAKTOR

Navštivte první online výstavu, která vám přiblíží vzácné knihy, kuriozity i cenné dokumenty z Oddělení vzácných tisků.

Víte, jak velká je největší kniha v Městské knihovně v Praze? Co je to faksimile nebo kde byste našli a jak vypadal nejstarší plán Prahy? Online výstava představí výjimečná díla a nečekané osudy vzácných knih, které Oddělení vzácných tisků uchovává. Prohlédnete si unikátní díla a dozvíte se něco víc o jejich vzniku a osudu. Proniknete do tajů restaurování knih po velkých povodních a dozvíte se leccos i o oddělení samotném. Odkaz na výstavu najdete na konci článku.

Naše chlouby: Mucha, Váchal nebo Mácha


Kniha Josefa Váchala

Výstava představí originální díla, jakým je např. zpracování povídky Ilséa, princezna tripolisská od francouzského dramatika Roberta de Flerse. Pro její první vydání opatřil každou stránku ilustrací Alfons Mucha. Uvidíte také první vydání Máchova Máje nebo první autorskou knihu Josefa Váchala Vidění sedmera dnů a planet: vypsání kterak tyto na zemi působí. Každá strana této knihy je originálním grafickým listem vyrytým do dřevěné desky, které si autor sám tiskl, a to včetně originálního písma.

Dramatické příběhy i poutavé kuriozity


Birds of America – největší kniha Městské knihovny v Praze

Krom pohledu na krásně zpracované a výtvarně vyvedené knihy můžete nahlédnut také na životní osudy jejich autorů. Jak málo stačilo, aby nevznikl slavný model Prahy Antonína Langweila? Kam nás dovedlo pátrání po původní majitelce knih, které dostalo oddělení vzácných tisků darem? Jak moc náročný úkol si uložil ornitolog John James Audubon, autor knihy Birds of America? Na všechny tyto otázky najdete odpověď v naší online výstavě.

PROHLÉDNĚTE SI VÝSTAVU ONLINE

Výstavu si můžete prohlížet dvěma způsoby. Buď kliknete na tlačítko „Projít si výstavu“ a necháte si automaticky přehrát stránku po stránce spolu s audiokomentářem. Celou výstavu projdete za 12 minut. Druhá možnost je listovat si výstavou vlastním tempem. Jak na to? Po kliknutí na tlačítko „Projít si výstavu“ se vám zobrazí otazníky s nápovědou, podle kterých můžete postupovat. Ať zvolíte kterýkoliv způsob prohlížení, doufáme, že si výstavu užijete. Tip! Podívejte se na videonávod na YouTube.

Výstavu pro vás připravili

  • Koncepce, scénář a texty: Jana Kozáková, Vendula Bednářová
  • Grafika: Petr Němec
  • Audiokomentář: Ladislav Šinkmajer
  • Video o publikaci Ilséa, princezna tripolisská: Štěpán Havlíček

Mohlo by vás zajímat


Proces restaurování

Součástí výstavy je také připomínka dvaceti let od velké povodně, která citelně zasáhla právě Oddělení vzácných tisků. Mnohé knihy byly zničeny a dodnes se pracuje na jejich restaurování. Výstava ukáže, co restaurátorská práce obnáší i srovnání jak vypadaly knihy těsně po povodních a jak dnes.

Tip! Přečtěte si vzpomínku na velkou vodu a záchranu vzácných tisků!

Pražská plynárenská pomáhá uchovávat kulturní hodnoty, je speciálním partnerem vzácných tisků.