E-knihy
9. 8. 2022, WEBREDAKTOR

E-knihovna připravila nový ediční plán na období podzim – zima 2022. Jeho nejvýraznější položkou je tentokrát tzv. antická knihovnička, v níž najdete mnoho děl od Aischyla, Apuleia, Eurípida, Plútarcha, Sapfó a dalších.

Editorial

Milí naši čtenáři,
historie se opakuje a opakování je matka moudrosti. Periodicky se zjevují i naše brožurky k edičnímu plánu E-knihovny, v nichž upozorňujeme na to nejzajímavější a z našeho pohledu nejhodnotnější, co bude ke čtení nabídnuto. Ve druhém pololetí tohoto roku sázíme právě na historické zdroje nejen pro poučení, ale koneckonců i pro pobavení a inspiraci k úvahám o světě dnešním.
Již staří Řekové a Římané… a již naše „antická knihovnička“ představují dostatečně bohatou a osvěžující studnici trvale platných a podnětných myšlenek. Agamemnón, Oidipús, Élektra, Antigoné, Médeia, Lýsistraté a jejich tvůrci Aischylos, Sofoklés, Eurípidés, Aristofanés dodnes neztratili schopnost strhnout svým příběhem a oslovit z jeviští divadel (či ze stránek knižních vydání) své dnešní „následovníky“. Však problémy člověka, složitosti jeho povahy a záludnosti fungování lidského společenství jsou věčné… Vedle odkazu dramatického ale přinášíme i antickou prózu (např. Zlatého osla Lucia Apuleia), plody antické historiografie a filozofie (Hérodotos, Plútarchos), poezii (Sapfó, Ovidius).
Z hloubi dávnověku jsme pak vylovili Gilgameše, epos pokládaný za nejstarší dochované literární dílo, jehož dramatický patos bude patrně souznít s atmosférou naší žhavé současnosti.
„Ale proč vlastně tady jeden pro druhého necháváme zprávy, proč si z ruky do ruky předáváme život? Snad proto, že odněkud až sem pořád tiše zaznívá hlas, často nezřetelný, ale slyšitelný, a říká, že bytí není jen sen, který zmizí beze stopy a smyslu, že vysvětlení nás kdesi čeká a s ním i ti, kdo je teď už dávno znají. A že až tam za námi dojdou i naše děti, nebudou nám vyčítat, že jsme je přivolali.“ (H. Bořkovcová: Soukromý rozhovor).
Tedy zveme ke čtení… A ejhle, již Vilém Mrštík tušil, odkud působí – předpokládáme, že i na knihomoly – zvláštní přitažlivá síla, a napsal: „Zamířil k Můstku, sám nevěda proč.“ (Santa Lucia) O více než století později je dáno, že dobré e-knihy pro každého se rodí právě na pražském Můstku, kde sídlí naše redakce, a odtud Vás také zdravíme a přejeme pěkné a třebas i překvapivé čtenářské zážitky. (Redakce e-knihovny).

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat