Vybíráme
30. 8. 2022, WEBREDAKTOR

Ústřední knihovna bude letos poprvé hostit některé z akcí, které probíhají v rámci Týdnů pro duševní zdraví od 10. září do 10. října 2022 po celé České republice.

Jako každý rok se i letos můžete těšit na rozmanitý program Týdnů pro duševní zdraví. Duševní krizí si v průběhu života projde každý čtvrtý z nás. Je mimořádně důležité, aby se téma duševního zdraví konečně stalo součástí hlavního proudu veřejné debaty. Bez duševního zdraví se totiž nikdy neobešlo a neobejde ani zdraví fyzické. Nezůstávejte se svými problémy sami.

Akce jsou zdarma a konají se na různých místech Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194.

Duše jako múza

Kde: Ústřední knihovna – Záliv (Hala s naučnou literaturou)
Kdy: 12.9.2022 | 18:00

Vernisáží zahájíme výstavu z cyklu Duše jako múza, která představí talentované autory ze Skupiny F – volného seskupení laických i profesionálních tvůrců s vlastní zkušeností s duševním onemocněním či sympatizujících s tímto tématem. Dvanáct děl dohromady vytvořilo celoroční „nekonečný kalendář“, ve kterém každému měsíci náleží nejen inspirativní výtvarné dílo jednoho z dvanácti autorů, ale také jejich vlastní citát.

Seznámíte se s díly Raisy Čampulkové, Štěpánky Jislové, Vlasty Handzelové, Vladimíra Gastona, Tomáše Malíčka, Martiny (Tiché) Kratochvílové, Jaroslava Hrušky, Ivany Dědičíkové, Magdalény Hruškové, Radky Zábojové RyZé a Hany Palodové. Výstava vznikla ve spolupráci s Fokusem Praha a České galerie, z.s.

Antistresové techniky

Kde: Ústřední knihovna – klubovna
Kdy: 15.9.2022 | 18:00

Nemůžete usnout, máte málo energie nebo vás trápí starosti? Naučte se využívat velmi jednoduché pohybové, dechové a mentální techniky, které vám zlepší váš život. Přednášku povede Hanka Suberová, učitelka Hormonální jógy, Čchi-kungu a autorka projektu Terapie pohybem. Pozor! Kapacita je omezena, rezervujte si místo na e-mailové adese dilna@mlp.cz nebo teleefonním čísle +420 222 113 387.

Rozchodem rodina nekončí I.

Dohoda rozcházejících se rodičů jako prevence vzniku konfliktu
Kde: Ústřední knihovna – klubovna
Kdy: 19.9.2022 | 18:00

Rozchod je jednou ze dvou nejstresovějších událostí v životě (vedle smrti blízkého člověka) a nese v sobě významný potenciál ke konfliktu. Týká se většinou nejen partnerů, ale i jejich dětí a blízkých. V přednášce se dozvíte, jak jako rodiče rozchod či rozvod zvládnout co nejlépe tak, aby jeho dopad byl na děti co nejmenší a jak předcházet rozvoji dlouhodobého konfliktu. I přesto, že partnerský vztah končí, rodiči zůstáváme nadále. Přednáškou vás provede Lukáš Talpa z Ligy otevřených mužů a mediátorka, právnička Halka Jaklová.

Fenomén slyšení hlasů

Křest knížky Fenomén slyšení hlasů a beseda s hosty – Adim Hasanbaščiem a překladatelem Tomášem Vaňkem
Kde: Ústřední knihovna – klubovna
Kdy: 20.9.2022 | 18:00

Přijďte si námi poslechnout ukázky z audioknihy Paula Bakera a diskutovat nad fenoménem slyšení hlasů. Audioknihu přijde pokřtít a představit zakladatel skupin Slyšení hlasů v ČR a spoluautor českého vydání Adi Hasanbašić, a také její překladatel z angličtiny Tomáš Vaněk. Na místě bude možné získat nejen tuto audioknihu, ale také další tištěné publikace z edice Marco Cavallo, které vydává Fokus Praha.

Svoboda uzdravuje

Projekce krátkého filmu s tématikou duševního zdraví a beseda s hlavním protagonistou Tomášem Vaňkem
Kde: Ústřední knihovna – klubovna
Kdy: 22.9.2022 | 18:00

Přijďte se seznámit s příběhem Tomáše, který se s neobyčejnou upřímností a nadhledem dívá na svůj život, ve kterém se potýká s duševními potížemi. Tomáš je literát a novinář, výtvarník, člověk renesančních rozměrů, a společně s námi přijde pokřtít krátký film, ve kterém je hlavním hrdinou. Součástí setkání bude diskuze na téma Svoboda uzdravuje. Příběh je součástí filmového cyklu Fokusu Praha s názvem Studio duše.

Rozchodem rodina nekončí II.

Potřeby a prožívání dětí v průběhu rozvodu
Kde: Ústřední knihovna – klubovna
Kdy: 5.10.2022 | 18:00

Období rozchodu je velmi náročné, plné otázek, emocí a nejistot pro všechny členy rodiny,děti nevyjímaje. Rodiče si odpovědi na otázky a podporu často hledají, ale co děti? V přednášce se od lektorky dětské podpůrné skupiny programu Rozchodem rodina nekončí dozvíte, co děti při rozchodu rodičů prožívají, co potřebují, a konkrétní tipy, jak jim můžete jako rodiče, prarodiče, či blízké osoby pomoci. Přednáškou vás provede Eva Barešová, která se dlouhodobě se věnuje podpoře rodičů i dětí.

Mohlo by vás zajímat