Vybíráme
14. 9. 2022, WEBREDAKTOR

Vyhlašujeme soutěž pro děti ve dvou věkových kategoriích. Chceš se stát ředitelem zeměkoule? Vypracuj projekt, který bude obsahovat originální nápad, jak udržet planetu zdravou.

Update: Vyhlásili jsme vítěze soutěže Staň se ředitelem zeměkoule. Přečtěte si jména výherců podívejte se na vítězné práce. Více se dozvíte zde >>>

Hledá se ředitel zeměkoule a originální nápad, jak udržet planetu zdravou v těchto oblastech:

  • Sociální (vztahy mezi lidmi a naplňování jejich potřeb)
  • Ekonomické (vyvážená a šetrná výroba a spotřeba)
  • Environmetální (ochrana přírody a respektování jejích limitů)

Přihlásit se mohou jednotlivci i tvůrčí skupiny ve dvou věkových kategoriích:
8–11 let a 12–15 let. Nejoriginálnější projekty pomůže knihovna posunout či dovést k realizaci. Originalitu, nápaditost a užitečnost projektů posoudí pětičlenná porota. Slavnostní vyhlášení proběhne v polovině prosince v budově Ústřední knihovny.

Jak soutěžit – video a tematické okruhy

Nejprve zhlédni video: Největší lekce pro svět. Vyber si jeden tematický okruh, kterému se budeš věnovat. Pokud chceš, můžeš soutěžit ve všech třech. Kliknutím se dostaneš na seznam knih, které ti budou sloužit jako inspirace k projektu. Vyber si z nabídky a následně pročti, prolistuj alespoň jednu z publikací. Jedná se o tyto tři okruhy:

Jak soutěžit – příprava projektu

Připrav návrh inovativního projektu, který má pomoci světu, ať už se týká mezilidských vztahů, vztahu lidí k přírodě a životnímu prostředí, vylepšení života ve městě, zadržování vody v krajině, efektivního využívání odpadu, šetření materiály a přírodními zdroji. Projekt připrav formou nákresu s popisky ve formátu A3. Jsi-li ve věku 12–15 let, můžeš projekt připravit i formou krátkého videa.

Do kdy?

  • Projekt odevzdej do 30. listopadu 2022 v papírové podobě na kterékoli naší pobočce nebo ve formě videa uloženého na http://www.uschovna.cz.
  • Odkaz na video následně pošli na knihovna@mlp.cz. Do předmětu zprávy uveď: „ŘEDITELEM ZEMĚKOULE“.

Projekt musí obsahovat:

  • Popis obrazem, textem nebo nejlépe obojím (vše srozumitelně a čitelně).
  • Odpověď na otázku: Čím Tvůj nápad přispěje k lepšímu životu na Zemi?
  • Název knihy nebo více knih z výběru, které ti sloužily jako inspirace.
  • Vyplněnou přihlášku do soutěže, která obsahuje: jméno a věk soutěžícího, telefonický a e-mailový kontakt na zákonného zástupce a jeho podpis. Přihlášku si stáhni zde >>> [PDF, 386 kB].

Mohlo by tě zajímat