Vybíráme
26. 9. 2022, WEBREDAKTOR

Zveme na přednáškový cyklus odborníků z Historického ústavu AV ČR, který se koná během října a listopadu 2022 v Ústřední knihovně.

Přednáškový cyklus České dějiny v centru evropských událostí byl připraven Městskou knihovnou v Praze a Historickým ústavem Akademie věd České republiky. Klade si za cíl ukázat některé historické události z českých dějin v širších souvislostech, a to zejména v těch případech, kdy dění v českých zemích ovlivňovalo evropský historický vývoj. Cíleně jsou přitom vybrána témata méně otřelá nebo opomíjená. Chronologicky zahrnují historické období od středověku po moderní dějiny. Přednášejícími jsou odborníci z Historického ústavu AV ČR. Přednáškový cyklus se koná u příležitosti českého předsednictví v Radě EU.

Přednášky se konají v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstup na akce je zdarma. Pozor! Je třeba si rezervovat místo na e-mailové adrese dilna@mlp.cz nebo na telefonním čísle +420 222 113 387.

České země a (ne)stabilita jejich historických hranic

Kde: Ústřední knihovna – Záliv (hala s naučnou literaturou)
Kdy: 22.11.2022 | 17:30

Historické a současné hranice pokrývaly a pokrývají v časových vrstvách celý zemský povrch. Tvoří mantinely, jimiž se společnost vymezovala a vymezuje, také na základě různých idejí a ideologií. Pohled na jejich prolínání a překrývání napříč staletími otevírá úvahy o trvalosti lidských zájmů, cílů a tužeb, o míře oprávněnosti záboru cizích území, o relativitě pojmů „trvalý“ a „stabilní“, „definitivní“ či „navždy“, zejména v souvislosti s ideologiemi totalit. Hranice znamenaly a stále znamenají respektovanou, společensky výraznou civilizační, historickou i geografickou hodnotu, spjatou i s vědomím ochrany a bezpečností hraničeného území. Jaké byly historické hranice českých zemí, jak se projevovala jejich (ne)stabilita z pohledu celistvosti území nebo „cizích“ mocenských zájmů? Přednáší Prof. PhDr. Eva Semotanová, DrSc..

Mohlo by vás zajímat

Přednášky pořádá Dílna Ústřední knihovny prostor nabízející zájemcům místo pro coworking, studium, setkávání a spoustu dalších aktivit.