Služby
19. 9. 2022, WEBREDAKTOR

Řešíte aktuálně závazky vůči naší knihovně? Už podruhé můžete využít akci Milostivé léto.

Loni byla veřejnost výběrem názvu akce zaskočena, letos už všichni vědí, že Milostivé léto je příležitost, jak se na podzim zbavit alespoň některých dluhů zejména u veřejných institucí. Milostivé léto platí v celé České republice do konce listopadu 2022.

Na co se vztahuje Milostivé léto?

Milostivé léto se vztahuje na všechny nesplacené dluhy, které evidují instituce a organizace zřizované státem, městy a dalšími orgány státní správy. To jsou například knihovny, veřejnoprávní rozhlas a televize, ale i samotné úřady. Vztahuje se také na podniky, které jsou státem nebo státní správou většinově vlastněné. Tedy dopravní podniky, dodavatele energií, zdravotní pojišťovny, bytové společnosti. Podmínkou je, že dluh už musí být v exekuci, a byla zahájena před 28. 10. 2021, na ostatní dluhy nelze Milostivé léto uplatnit.

Nevyřízené pohledávky v knihovně

Milostivé léto se vztahuje i na zahájené exekuce na pohledávky u dlužníků z řad čtenářů Městské knihovny v Praze. Dlužník, který se rozhodne využít Milostivého léta, uhradí jistinu dluhu (původní výše dluhu) a 1815 Kč jako náklady exekutorovi. Veškeré úroky a náklady na vymáhání, které dluh navýšily, budou odpuštěny. Podmínkou je kontaktování exekutora doporučeným dopisem nejpozději do 15. 11. 2022, kterým požádáte o vyčíslení dosud nesplacené jistiny a informujete, že využíváte akci Milostivé léto.

V případě otázek a nejasností je možné se obrátit na Právní oddělení Městské knihovny v Praze, nejlépe e-mailem (knihovna@mlp.cz) nebo telefonicky (+420 773 072 309). Úplné informace o Milostivém létu poskytuje stránka www.milostiveleto.cz, kterou provozuje Člověk v tísni, a která kromě jiného obsahuje i vzor dopisu exekutorovi.

Energie pod kontrolou

Ceny energií jsou v dnešní době položkou v rozpočtu všech domácnostní, jejíž výši nelze snadno odhadnout. Na obzoru není žádné snadné ani rychlé řešení, a proto se vyplatí sledovat informace, které mohou pomoci každému z nás. Institut prevence a řešení předlužení připravil se svými partnery stránku Energie bez exekucí, kde zájemci najdou doporučení, řešení, návody a tipy pro domácnosti, jak ušetřit za energie nebo kde získat příspěvky na úhradu, když se ocitneme v úzkých.

Nenechte si nevrácené knížky ani energie přerůst přes hlavu a řekněte si o pomoc včas!

Mohlo by vás zajímat