E-knihy
12. 10. 2022, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně na začátku října? Román o krachu humanistických ideálů, knihu o pnutí v ruské společnosti 19. století a satirické drama Mír.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Haussmann, Jiří: Velkovýroba ctnosti

Satirický utopický příběh zobrazuje krach humanistických ideálů a hodnot způsobený válkou, který vede k záměně duševních a hmotných statků.

Román nadaného a předčasně zesnulého autora, vydaný krátce po 1. světové válce, se svým námětem i satirickým laděním blíží proslulé Čapkově Továrně na Absolutno. Odehrává se na fiktivním ostrově s příznačným názvem Utopie, kde dojde k převratnému objevu substance, která v lidech vyvolává touhu po ctnostném a dobrém chování. Ostrov je však rozdělen na dvě poloviny a na každé z nich platí za ctnost něco jiného. Zničující válka za ušlechtilé ideály na sebe tak nedá dlouho čekat.

STÁHNĚTE SI

Ertel‘, Aleksandr Ivanovič: Přelom

Generační román zobrazuje ruskou společnost konce 19. století, plnou nejrůznějších pnutí, směřujících k budoucím zásadním proměnám.

Očima „zbytečného člověka“, pasivního, ale pronikavého pozorovatele Andreje Mansunova představuje autor čtenáři ruskou společnost po přelomu, jímž bylo zrušení nevolnictví, ale i před dalšími přelomy, které jsou neodbytně cítit ve vzduchu. Vysoce ceněný román, vyrovnávající se klasikům kritického realismu a námětem připomínající např. Dostojevského Běsy, velmi komplexně popisuje pohnutky, hýbající dobovou společností, stejně jako rozdílné vize budoucnosti, sledované skeptickýma očima Mansunovýma.

STÁHNĚTE SI

Aristofanés: Mír

Komedie jednoho z nejznámějších antických dramatiků, reagující na Peloponéskou válku.

Hrdinou komedie o čtyřech obrazech je athénský vinař Trygaios, jenž se na zádech obřího chrobáka vydá na samotný Olymp, aby u Dia orodoval za ukončení války. Dosáhnout pochopení nebešťanů však nebude snadné a ne každému by byl mír po chuti. Aristofanův satirický osten míří adresně i do nejvyšších pater tehdejší athénské politiky… První uvedení Míru na Dionýsiích roku 421 před Kristem jen o několik dní předcházelo skutečnému pokusu o ukončení války, tzv. Níkiovu míru.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat