Vybíráme
31. 10. 2022, WEBREDAKTOR

Pobočka Břevnov zve na výstavu obrazů koček od Romany Štyncl.

Výstava s charitativním přesahem

Romana Štyncl představí svůj soubor obrazů koček, kterými se snaží podpřit útulky koček po celé republice. Zároveň chce poukázat na skutečnost, že kočky byly v průběhu historie často nedílnou součástí výtvarného umění. Výstavu si můžete prohlédnout od 31. října 2022 do 1. prosince 2022 v otevírací době pobočky Břevnov. Tip! Přijďte v pondělí 31. října 2022 na vernisáž výstavy do Břevnova.

O autorce

Romana Štryncl je rodačka z Brna, která v roce 1991 získala tituly Miss Morava a Miss Sympatie. Poté se nevěnovala modelingu, ale coby „zběhlá" studentka architektury setrvala v umělecké oblasti. V současné době především maluje. V její tvorbě převažují oleje, ale ráda se vrací i k perokresbě a akvarelu. Téměř všechny výtvarné projekty Romany Štryncl vznikají v úzkém propojení s texty mnoha forem (básně, povídky, symboly).

Projekt s názvem Kočka denně

Projekt Romany Štryncl „Kočka denně“ se zrodil v roce 2014 a obsahuje soubor 365 perokreseb. Výběr z této série byl prezentován na mezinárodní výstavě v Nové Manéži, jež poukazovala na fakt, že kočky vždy tvořily nedílnou součást výtvarného umění. Pro Kočky SOS Hodonín byl na rok 2016 vydán první Romanin autorský a zároveň sponzorský kalendář s kočičími i lidskými jmény. Autorka postupně oslovuje prověřené útulky po celé republice. Namaluje jimi vybranou kočku, jejíž obraz draží po dobu trvání výstavy na stránkách útulku a celá částka jde přímo na jeho účet. První výstava spojená s aukcí obrazu pro kočičí útulek proběhla v Divadle Bolka Polívky v roce 2013.