Vybíráme
27. 10. 2022, WEBREDAKTOR

Divadelní a filmové oddělení Městské knihovny v Praze oslaví začátkem listopadu neuvěřitelných 80 let od svého založení. Oslavte s námi toto výročí!

Co je Divadelní a filmové oddělení? Místo, které slouží odborníkům i široké veřejnosti. Navštěvují nás běžní čtenáři, kteří u nás hledají povinnou dramatickou četbu, memoárovou literaturu o hercích či filmy na DVD. Vyhledávají nás divadelní a filmoví vědci, akademičtí pracovníci, studenti těchto oborů, profesionální i neprofesionální divadelníci a filmaři. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194.

Slavíme osmdesát let

Oslava výročí proběhne v rámci Noci divadel 19. listopadu v Ústřední knihovně. Kromě běžného divadelního programu si budeme povídat s dlouholetou (dnes už bývalou) vedoucí Marií Valtrovou a zavzpomínáme na časy minulé. Menší oslavnou akcí bude také filmová procházka po okolí knihovny, kterou nám k našemu výročí nadělil kolega z Pragensií Štěpán Havlíček.

Po Starém Městě nejen za Amadeem, Koljou a Švejkem

Kde: Ústřední knihovna – Staré Město
Kdy: 2. 11. 2022 | 16:30
Rejdiště mafiánů, stanice londýnského metra i místa, kde sloužil dobrý Voják Švejk – v to všechno se přičiněním filmařů proměnilo Staré město pražské. Zveme vás na komentovanou vycházku po okolí Ústřední knihovny. Společně navštívíme lokality známé z promítacího plátna i z obrazovek a povíme si také o jednom filmu nerealizovaném. Sraz je před hlavním vchodem do Ústřední knihovny.
VÍCE ZDE >>>

Noc divadel 2022

Kde: Ústřední knihovna
Kdy: 19. 11. 2022 | 17:00
Městská knihovna v Praze se prostřednictvím Divadelního a filmového oddělení opět zapojí do mezinárodní akce Noc divadel. Letošní ročník bude spjat s oslavou 80. výročí jeho existence. Čeká vás večer plný divadla, hudby a tvoření. Noc divadel se koná od 17:00 hodin do 21:00 hodin na různých místech Ústřední knihovny. Vstup je zdarma a není třeba se registrovat.
VÍCE ZDE >>>

Mohlo by vás zajímat

  • Průlet historií divadelního a filmového oddělení. Proleťe si s ními historii divadelního a filmového oddělení Ústřední knihovny. Článek napsala kolegyně Ivana Blažková právě z tohoto oddělení.
  • Divadelní playlist na YouTube. V tomto playlistu najdete přednášky o divadelní režii, dokument o unikátním divadle a souboru Říše loutek, záznam ze storytellingu v Ústřední knihovně i představení pro děti.