Vybíráme
16. 11. 2022, WEBREDAKTOR

V listopadu 2022 pro vás Artotéka připravila další nové knihy z oblasti výtvarného umění i nové reprodukce obrazů.

Tip! Půjčte si všechny novinky z Artotéky

Ilustrační obrázek v perexu je reprodukce díla Wrapped Reichstag od Christa, amerického výtvarníka, sochaře a designéra.

Hlavu vzhůru! Furt se de!

Bohatě ilustrovaná monografie věnovaná osobnosti české výtvarnice Marie Fischerové-Kvěchové. Zároveň publikace sleduje příběh podnikatelské rodiny Fischerů z Libčic, do které se výtvarnice přivdala roku 1915.

Projekt seznamuje veřejnost s mnohovrstevnatou osobností malířky, ilustrátorky a designérky textilu Marie Fischerové-Kvěchové, která byla odvážnou a emancipovanou ženou, ale také milující matkou a duší vily Sakrabonie v Černošicích, kde se koncentrovalo společenství jedné z mnoha větví rodiny Fischerových. Ti vlastnili prosperující cihelnu v Libčicích nad Vltavou a byli v českých zemích prvními, kteří se na konci 19. století začali s velkým úspěchem věnovat výstavbě zděných továrních komínů a komínů s vodojemy.

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE
PŘEČTĚTE SI ČLÁNEK O MARII FISCHEROVÉ-KVĚCHOVÉ

Michal Cihlář

Publikace k výstavě českého grafika Michala Cihláře. Nezaměřuje se výhradně na zátiší, ale obecněji na grafiky zachycující motivy reálného světa (vedle zátiší přináší i ukázky Cihlářových portrétů lidí či zvířat).

Tato monotematická publikace zcela neopakovatelným způsobem představuje mnoho podob Cihlářových zátiší. Představuje je nejen v určitých souvislostech, ale nahlíží na celé téma jako nadčasový fenomén. Vždyť zátiší, jak výstava dokazuje, jsou všude kolem nás, stačí jen pomyslně zvednout hozenou rukavici.

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Huť architektury

Bohatě ilustrovaná publikace představuje tvorbu výrazného českého architektonického ateliéru.

Monografie nabízí přehled dosavadní práce ateliéru s názvem Huť architektury Martin Rajniš. Jednotlivé realizace a architektonické projekty jsou doprovázeny originálními komentáři Martina Rajniše, který přibližuje okolnosti jejich vzniku. Ateliér se věnuje projektování ekologicky šetrných dřevěných staveb a konstrukcí, z nichž některé se již stihly zapsat do širšího povědomí kulturní veřejnosti (Poštovna na Sněžce, vzducholoď v pražském DOXu či řada rozhleden v různých koutech České republiky).

PŮJČTE SI V ARTOTÉCE

Mohlo by vás zajímat