E-knihy
21. 11. 2022, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně v listopadu? Básnické prózy Ewalda Murrera, sbírku poezie Víta Kremličky nebo erotickou novelu Svatavy Antošové.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Murrer, Ewald: Sny na konci noci

Český básník a literární publicista se uchází o přízeň náročného čtenáře snovými, poetickými a mírně ironickými prózami.

Murrerovy prozaické miniútvary částečně sjednocené postavou hraběte Lusperta připomínají sny nejen svou neurčitostí, neuchopitelností a nepoznaností; stejně jako se sen snažíme dešifrovat a končíme většinou jen u dohadů, podobné je to s autorovými povídkami.

STÁHNĚTE SI

Kremlička, Vít: Tajná cikánská kronika

Sbírka současného českého autora navazuje na rozvíjení jeho osobité poetiky. Kremličkův nový opus shrnuje pouhých čtyřiadvacet básní, rozčleněných do devatenácti částí.

Zvolená kompozice sbírky autorovi umožnila, aby ji zakončil básní „Megalopolis“, která je jakousi niternou vzpomínkou na hudebníka Mejlu Hlavsu a zároveň i zamyšlením nad bezradností současného světa. Podobných úvah a odkazů tu lze nalézt více než dost: zdá se, že Kremlička vede neustálý rozhovor se „jsoucím časem“, v němž je však nashromážděno množství nejistot, pramenících z nepříjemného poznání některých historických souvislostí.

STÁHNĚTE SI

Nordickou blondýnu jsem nikdy nelízala

Antošová, Svatava

Lesbická hrdinka a homosexuální menšina obklopená nepřející, tupou, zlou a zvrácenou většinovou heterosexuální společností.

V předchozí autorčině próze radila jedna z postav spisovatelce: „Vraž tam cynismus a spoustu sexu, jinak to nikde neudáš“. A autorka se touto radou řídí i zde, a to měrou opravdu vrchovatou. Rozhodla se, svými slovy: „…zobrazit svět, kde je každému všechno úplně jedno. Kde vše je jen hra. Politika propojená s deviací, zabíjení roztomilé, pedofilie běžná.“ – a zřejmě tak tuto společnost opravdu vidí. Knihu nazvala v podtitulu „pornogroteskou“.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat