Služby
21. 12. 2022, WEBREDAKTOR

Udržitelnost je velkým tématem, a výjimkou není ani knihovna. Velká pozornost jí byla věnována zejména v posledních dvou letech.

Výsledky se dostavily v podobě nabídky tematických přednášek, pořádání vycházek s cílem poznávat blízké i široké okolí, své stálé místo v programu akcí mají výměny (SWAPy), vyhlášena byla online výzva 17 cílů a otevřeno hned několik kreativních center, která mimo jiné učí, jak ze starého udělat nové.

Principy udržitelnosti se objevují přímo v nastavení služeb knihovny v podobě volby mezi papírovou nebo elektronickou verzí služby. Záleží na vás, kterou z nich si zvolíte.

Zápis do knihovny

Přihláška čtenáře je oboustranně potištěný list papíru formátu A4 a ročně se jich v knihovně spotřebuje kolem 30 tisíc. Zájemci o členství v knihovně z řad dospělých mají možnost zápisu online od vyplnění přihlášky, až po ověření totožnosti.

Prodloužení členství

Nejen zápis nového čtenáře, ale i prodloužení členství v knihovně je možné online. Nabídka je dostupná po přihlášení do Mého účtu na www.mlp.cz. Roční poplatek je možné zaplatit online platbou.

Průkaz v mobilu

Každý čtenář při zápisu obdrží plastovou kartičku, která slouží jako čtenářský průkaz. Ale jde to i bez dalšího kousku plastu v peněžence. Čtenářský průkaz si můžete nechat nahrát na stávající kartu, kterou už v peněžence nosíte, například Lítačku. Nebo můžete začít používat virtuální čtenářský průkaz, který je vždy dostupný v mobilním telefonu. Jako obrázek v galerii nebo v aplikaci. Virtuální čtenářský průkaz také umožňuje sdílení knihovny s blízkými.

Výpis v mailu

Pokud nepotřebujete mít výpis výpůjček každý den na očích, pak zvolte při posledním kroku při samoobslužném půjčování tlačítko Bez výpisu. Aktuální stav čtenářského účtu vám přijde automaticky do e-mailu během večera. Stav výpůjček si pak kdykoli snadno ověříte v Mém účtu na webu nebo v aplikaci.

Program v mailu

Rádi byste měli přehled o tom, co se v knihovně děje? Nastavte si zasílání pozvánek na kulturní a vzdělávací akce do e-mailu. Můžete si zvolit frekvenci zasílání, oblíbenou pobočku i preferovaný typ akce.

Knihy ve čtečce

Příznivci zcela digitálních řešení mohou zkusit jít cestou e-čtenářství. Knihovna nabízí e-knihy v různých formátech prostřednictvím E-knihovny nebo služby Bookport. Celkem je k dispozici už kolem 3 000 titulů. E-čtenáři, kteří mají rádi překvapení, mohou vyzkoušet službu Beletrion.