Vybíráme
29. 12. 2022, WEBREDAKTOR

Pojďte strávit příjemné víkendové odpoledne s legendární knihou.

V sobotu 14. ledna 2023 budeme promítat film Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo v malém sále Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Promítání doplní tematický doprovodný program pro děti a rodiče, ve kterém nabídneme čtení, hry i tvořivou zábavu. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194.

Znáte Malého Mikuláše?

Kde: Ústřední knihovna – Oddělení pro děti a mládež
Kdy: 14. 1. 2023 | 14:00
Připravili jsme pro vás krátké čtení, hry a tvoření, při kterých se seznámíte se sympatickým rošťákem Mikulášem a jeho kamarády. Chybět nebude ani výstavka knížek oblíbené autorské dvojice Sempé – Goscinny, které tu budou čekat jen na vás.

Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 14. 1. 2023 | 15:00
Vstupné: 70 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Patálie malého Mikuláše, od rvaček na školním dvoře až po dobrodružství na letním táboře, si v průběhu let zamilovaly více než čtyři generace dětí i dospělých po celém světě. Oblíbená postavička nyní poprvé ožívá v původní ilustraci Sempého v animovaném filmu pro celou rodinu.

Mohlo by vás zajímat

Příběhy Malého Mikuláše od svého prvního vydání v roce 1956 baví generace dětí a podle krátkých příběhů z pera spisovatele Reného Goscinny doplněných o ilustrace kreslíře Jeana-Jacquese Sempého vzniklo mnoho adaptací. Doposud však ty nejznámější z nich byly jen s živými herci. Až pro film Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo dal Sempé svolení k užití svých kreseb. Nový francouzský film měl premiéru v Cannes a na jeho vzniku se podílela i dcera jednoho z autorů knihy Anne Goscinny. Úsměvné příhody Mikuláše a jeho party se ve filmu prolínají s osudy jeho autorů a na plátně tak vyvstává mnohovrstevnatý příběh o přátelství a kreativitě pro všechny generace. Snímek je dabován předními českými herci – Ondřejem Gregorem Brzobohatým, Ondřejem Brouskem, Chantal Poullain a dalšími.

PŮJČTE SI MIKULÁŠOVY PŘÍBĚHY V KNIHOVNĚ

Ptali jsme se uvnitř knihovny, jak jsou knihy Goscinyho a Sempého vnímané zaměstnanci knihovny i čtenáři. Knihy se stále půjčují. Příběhy o dětských lumpárničkách se hodí do každé doby, příběhy sympatické party dětí budou vždy oblíbené, říká Šárka Pokorná, knihovnice Dětského oddělení v Ústřední knihovně. Veronika Čechová, čtenářka Městské knihovny v Praze, vzpomíná na své dětské čtení takto: Bavilo mě poslouchat a smát se situacím, které zažíval malý Mikuláš se svými kamarády a rodiči a sledovat i taťku, jak se chtě nechtě směje. Myslím, že proto jsou příběhy o malém Mikulášovi tak oblíbené dodnes, protože jsou přístupné, aby bavily děti, ale také dost chytré na to, aby rozesmály i rodiče, nebo jiné dospělé.