E-knihy
19. 12. 2022, WEBREDAKTOR

E-knihovna nepřináší jen českou a zahraniční literární klasiku. Vydáváme i nová původní díla, kterým věnujeme redakční péči a publikujeme.

Zveme na malou ochutnávku z toho, co dosud spatřilo světlo světa. Můžete si přečíst náš výběr nebo si v katalogu prohlédnout další vydavatelské počiny v oblasti původní tvorby.

Marek Hnila: Mezi tebou a mnou

Román s autobiografickými prvky o slepé uličce kariéry a hodnotovém zrání

Autobiografický hrdina románu nastupuje slibnou kariéru ve světě nepříliš morálního podomního prodeje. Úspěch se zdá snadný a lákavý, ale na půli cesty stát se dokonalým „šmejdem“ mladík zjišťuje, že na tento svět nemá žaludek, a začíná hledat jinou životní náplň. Jeho snem je literární tvorba… Román je jistou osobní literární zpovědí i portrétem osobnostního hledání a dozrávání.

STÁHNĚTE SI

Monstra CONiáše

Ve třetí antologii povídek spojené s akcí CONiáš, již pořádá Městská knihovna v Praze a časopis Pevnost, opět převažuje hororový žánr

Třetí antologie pravidelných žánrových setkání CONiáš vznikla netypicky na základě veřejné výzvy autorům k zaslání jejich povídkových pokusů. Z velkého množství takto získaného materiálu vybrala editorka třináct povídek, jež různými způsoby uvádějí na scénu monstra, příšery a obludy rozmanitých druhů. Odpověďmi na několik společných otázek se pak v závěru knihy představují jednotliví autoři.

STÁHNĚTE SI
MINULÉ ANTOLOGIE

O knihovnickou sovu 2021

Sborník oceněných povídek ze stejnojmenné literární soutěže, pořádané Městskou knihovnou v Praze v roce 2021

Sborník obsahuje šestnáct povídek, které vybrala porota soutěže O knihovnickou sovu. Soutěž vypsala Městská knihovna v Praze v roce 2021, kdy pandemická opatření často vytvářela vhodnou příležitost pro domácí literární tvorbu. Šestnáct autorů se zde rozmanitými způsoby vypořádalo se všeobecným tematickým zadáním soutěže, které znělo – Příběhy ze života.

STÁHNĚTE SI

Olga Barényi: Povídky a jiné krátké texty

Souborné vydání povídek a jiných krátkých textů českoněmecké protektorátní autorky

Pod pseudonymem Olga Barényi tvořila spisovatelka Aloisie Anna Gerstbergerová, roz. Voznicová, především v období protektorátu. Po válce opustila Československo a její evidentní kolaborace v době okupace ji na dlouhá léta vymazala z čtenářského i odborného povědomí. Editoři Ladislava Švandová, Dušan Hübl a Jiří Novotný sebrali její kompletní produkci z předválečných a protektorátních periodik, sestávající převážně z oddechově laděných povídek, ale i z drobných textů publicistických a dramatických. Soubor doplnili pečlivým bibliografickým materiálem, obrazovou přílohou a obsáhlým komentářem, přibližujícím osobnost autorky politicky a morálně kontroverzní, literárně však nikoli nezajímavé.

STÁHNĚTE SI

Chcete nám poslat rukopis?

Můžete jej poslat na e-mailovou adresu aneta.nezjezchlebova@mlp.cz.
Je třeba počítat s tím, že v případě rukopisů posuzujeme několik hledisek. Především zvažujeme, zda je vhodné literární dílo vydat pod hlavičkou Městské knihovny v Praze. Vyhrazujeme si právo rukopis nevydávat, a to s ohledem na autorské právo, licenční podmínky, tematický záběr našeho fondu, postavení naší instituce ve společnosti a na kulturní scéně, dostupnost jinde a i se zřetelem k situaci na knižním trhu.

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.