E-knihy
22. 12. 2022, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně? Povídku Jakuba Arbesa o Josefu Myslivečkovi a povídkové soubory Růženy Svobodové a Karla Schulze.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Arbes, Jakub: Il divino Boemo

Životopisná povídka o italských úspěších českého skladatele Josefa Myslivečka.

V povídce Il divino Boemo (Božský Čech) složil Jakub Arbes hold Josefu Myslivečkovi, českému skladateli doby pozdního baroka, jenž si své hudební vavříny vydobyl přímo v kolébce evropské opery, v Itálii. Autor se zaměřuje na poslední období Myslivečkova života a nevyhnul se mnoha faktickým nepřesnostem, v čele se samotným titulem – skutečnému Myslivečkovi v Itálii přezdívali střízlivěji „il Boemo“, tedy jen „Čech“. Povídka se stala předlohou k libretu opery Stanislava Sudy i jedním z podkladů pro scénář k filmu Il Boemo z roku 2022.

STÁHNĚTE SI

Svobodová, Růžena: Černí myslivci

Povídky o lidském usilování o milostné štěstí, napsané na základě zkazek, lidových balad a příběhů, které autorka nasbírala v beskydských samotách na počátku tohoto století.

Jednotlivé povídky jsou příběhy členů myslivecké družiny světáckého knížete, kteří jsou proslulí svou divokostí a milostnými dobrodružstvími. Kniha je jako baladický celek uvedený rámcovou povídkou O knížeti a uzavřený alegoricky smířlivou povídkou Poslední stopy.

STÁHNĚTE SI

Schulz, Karel: Peníz z noclehárny

Soubor povídek s různými náměty.

Soubor osmi psychologických povídek, který vyšel poprvé r. 1940, ztvárňuje osudy sociálních vyděděnců, žebráků, nevěstek. Prózy, jejichž dějová linie je potlačena na minimum, zobrazují konflikty lidského nitra, dobrodružství zjitřených duší, horečnaté a snové zážitky.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Mohlo by vás zajímat