Vybíráme
3. 1. 2023, WEBREDAKTOR

Máte rádi Prahu? Pak by vás mohla zaujmout antologie současné pražské poezie, kterou jsme vydali ve spolupráci s Prahou město literatury a nakladatelstvím Malvern, a která je nyní v prodeji.

Antologie současné pražské poezie

Kniha Každý ji zná tak bude maskovaná představuje 66 básní o Praze od 56 současných českých básníků a básnířek. Zařazeny jsou texty, které byly publikovány od roku 1989. Básně si můžete přečíst mimo jiné od takových autorů jako je Michal Ajvaz, Petr Borkovec, Emil Hakl, Wanda Heinrichová, Sylva Fischerová, Marie Iljašenko, Vít Janota, Radek Malý, Jáchym Topol nebo Ivan Wernisch.

Antologii uspořádal básník Jakub Řehák, který ke vztahu Prahy a básníků v úvodu knihy dodává: Hraje tedy Praha v současné poezii výraznější roli? Kupodivu ano. Současná Praha není básníkům antologie rozhodně lhostejná. Vztah k městu mají vášnivý a nelze jej přehlédnout. Básníci o městu píší a Praha je jim přirozenou kulisou k rozehrávání vlastních postřehů, dějů, historek, obsesí, pozorování, extatických okamžiků, zaříkání, chmurných duševních propadů i klidného spočinutí. V textech básníků naší antologie je zkrátka přítomen celý přeludný kaleidoskop dnešního života Prahy.

Antologii je možné si pořídit ve všech dobrých knihkupectvích v e-shopu nakladatelství Malvern nebo na Kosmasu.

Mohlo by vás zajímat