Vybíráme
25. 1. 2023, WEBREDAKTOR

Hudební oddělení Ústřední knihovny připravilo tipy na dlouhé zimní večery.

Je libo monografie českého skladatele z 18. století, či preferujete spíše rapovou hudbu? Pokud ani jedno, můžeme vám ještě nabídnout jednu výživnou rockovou autobiografii.

Freeman, Daniel E.: Josef Mysliveček

V říjnu loňského roku vstoupil do kin dlouhodobě očekávaný film Il Boemo o životě českého skladatele Josefa Myslivečka. Těšili se na něj všichni fanoušci režiséra Petra Václava i milovníci staré hudby, konkrétně pak souboru Collegium 1704 a jeho vedoucího Václava Lukse, kteří pro Václavův film natočili hudbu. Možná se filmu nemohl dočkat ani muzikolog Daniel E. Freeman. Vždyť právě Mysliveček se stal předmětem jeho zájmu už za dob studií v Praze ještě před Sametovou revolucí. Tento badatel je tvůrcem dvou publikací, které si můžete v knihovně půjčit. O první z nich jsme psali už v červnu, jedná se o stručného průvodce Myslivečkovým životem a dílem. Těm, kteří chtějí své vědomosti o Myslivečkovi, kontextu i době, ve které žil, prohloubit o něco více, je určená tato objemnější Freemanova publikace. Dojde v ní i na podrobné analytické hudební rozbory.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Zeman, Ladislav Poeta: Českej Rap

Tvůrce knihy Českej rap to měl se svým projektem alespoň v jednom aspektu o něco lehčí než Daniel E. Freeman. Na rozdíl od Myslivečka většina velkých jmen českého rapu stále žije a Zemanova objemná kniha tak překypuje čerstvými rozhovory s rappery jako je Vladimír 518, Orion, Hugo Toxx, Marpo, Cashanova Bulhar, Yzomandias, Řezník a spousta dalších. Kniha, která je v první řadě fanouškovským vyznáním, tak autor pomocí četných a rozsáhlých rozhovorů pokrývá historii českého rapu od svých počátků až po dnešek, to znamená zhruba třicet let. Škoda, že se nepovedlo vyzpovídat alespoň jednu ženu, protože i rapperky existují a s každou novou generací je jich více.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Bono: Surrender

Stárnoucí rocker a frontman irské kapely U2 se rozhodl zachytit svůj život v podobě rozsáhlé autobiografie s názvem Surrender. Čeho všeho se musel Bono vzdát a proč popisuje na pěti stech stranách. Rozhovoří se jak o své kariéře hudebníka, tak o svém dlouholetém aktivismu, o svém životě, například o svém dospívání v Dublinu i ztrátě maminky v pouhých čtrnácti letech. Jsou to zkrátka memoáry se vším všudy a fanouškům všestranného umělce tak pootvírají dveře do jeho vnitřního života. Ať už píše o rockových historkách, osobní víře nebo o svém aktivistickém boji proti AIDS a extrémní chudobě, Bono si udržuje svižný, skromný a vtipný literární projev. Kniha je rozdělena do čtyřiceti kapitol, přičemž každá nese název jedné z písní U2.

PŮJČTE SI V KNIHOVNĚ

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat