Vybíráme
9. 2. 2023, WEBREDAKTOR

Připravili jsme pro předškoláky a začínající čtenáře hravé aktivity k vybraným knihám se zvířecími hrdiny.

Na každou knihu se můžete podívat v katalogu a zároveň si stáhnout „pédéefko“ s návodem na různé hry.

Kdo je Valerie?

Dovolte nám představit Valerii. Valerii je pět let a má doma kupu plyšových zvířátek a jednu živou kočku Mau. Mau však na obrázku neuvidíte, protože je, jako každá kočka, dost svéhlavá a nechtěla se nechat namalovat. Ale abychom to nezamluvili. Valerie moc ráda čte. Nejraději svým chlupatým kamarádům o jiných zvířátkách. Nevíme, jestli to znáte i vy ostatní, ale Valerie je vždycky, když dočte nějakou knížku, malinko smutná. A protože máme Valerii moc rádi, rozhodli jsme se, že pro ni k jejím oblíbeným knihám vytvoříme zábavné hry, aby jí nebylo tolik líto, že už je konec. Valerii se hry moc líbily a rozhodla se o ně podělit s ostatními dětmi.

Valeriina knihovnička

1+1=2

Obrázková knížka 1+1=2 od Ľuboslava Paľa vypráví veselý příběh o oslavě narozenin opičky Gogo. Na oslavu do domečku přicházejí, případně z něj odcházejí další a další zvířátka. Pro Gogo je těžké se dopočítat, kolik přátel jí přišlo popřát. Pomůžete opičce svým postřehem s počítáním?

Duchové neklepou na dveře

Knížka Duchové neklepou na dveře od Eulalie Canal vypráví příběh o přátelství Médi a Sviště. Jednoho dne Méďa k jejich hrám přizval taky Kačera. Z Kačera se nakonec vyklubal skvělý parťák. Koupil kamarádům dokonce několik svetrů a šál se stejným vzorem. Jenže cestou z města se mu to všechno nějak pomíchalo. Pomůžete kamarádům najít správný svetr ke správné šále?

Dům myšek

Rýmovaná abeceda z knihy Dům myšek ABC od Karin Schaapmanů dává nahlédnout do domečku myšáků Julie a Sama. Rozluštíte, co mají u myšáků na poštovní schránce za nápis?

Když dá husa huse pusu

Rozkládací leporelo Když dá husa huse pusu od Robina Krále vtipnými verši představuje tradiční i netradiční podoby rodiny. Pomůžete autorovi veršů s hledáním rýmů?

Na útěku!

Obrázková knížka Na útěku! od Evy Lindström vypráví o ovečce, která se rozhodla, že uteče z ohrady, kde žila odjakživa, a vydala se do světa. Pomůžete ovečce najít cestou dobré přátele, aby se nemusela sama bát?

Kocourek Tulák Kotoulek

Roztomilá knížka Kocourek Tulák Kotoulek od Milady Rezkové vypráví příběh o ztraceném kotěti, které se skutálelo ke kurníku pod kopcem Jivina. Pomůžete Kotoulkovi zjistit, kam patří?

Modrý tučňák

Obrázková knížka Modrý tučňák od Petra Horáčka vypráví příběh o opuštěném tučňákovi, který hledal a nakonec i našel přátele. Modrý tučňák se rozhodl svým novým přátelům uplést pestrobarevné šály. S některými barvami si však neví rady. Pomůžete mu vybrat tu správnou vlnu?

Nejkrásnější místo na světě

Půvabná knížka Nejkrásnější místo na světě od Petra Horáčka vypráví příběh o zajíci, který se vydal hledat nejkrásnější místo na světě. Budete hledat s ním?

Pady

Půvabně ilustrovaná knížka Pady od Sandry Dieckmann vypráví příběh o velkém neznámém zvířeti, které jednou připlulo na ledové kře a ostatní zvířátka se ho moc bála. Pomůžete zvířátkům najít informace o ledních medvědech, aby se už Padyho nemusela bát?

Ptáček a lev

Dojemný příběh Ptáček a lev od Marianne Dubuc vypráví o neobvyklém přátelství mezi lvem a ptáčkem, kterého zachránil před jistou smrtí. Pomůžete kamarádům počítat vločky, padající za oknem lvího domečku?

Mohlo by vás zajímat