E-knihy
14. 2. 2023, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně v únoru 2023? Román Jiřího Mahena, Pantátu Bezouška K. V. Raise nebo Euripidovu Médeiu.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte náš výběr.

Mahen, Jiří: Nejlepší dobrodružství

Román z roku 1929 vypráví působivý příběh sebeobětování.

Profesor Gryga se přestěhoval do Brna na odpočinek. Poznal smutný životní román Lukáše Hertla. Je to vynálezce, který se ve Vídni oženil s krásnou Viktorií. Mladá paní onemocněla spavou chřipkou, pozbyla všech rozumových schopností, je ubohou troskou. Hertl provádí poslední marné pokusy vrátit nemocné zdraví. Za těchto poměrů seznamuje se s Hertlem černá dívka – medička Matylda.

STÁHNĚTE SI

Rais, Karel Václav: Pantáta Bezoušek

Vyprávění o rázovitém venkovském pantátovi, který přijel na návštěvu ke svému synovi do Prahy.

Prosté vyprávění o bodrém venkovském dědečkovi, který při návštěvě v rodině svého syna v Praze poznává nejen krásy města, ale i rozdílný způsob života venkovských a velkoměstských lidí. ¨

STÁHNĚTE SI

Euripidés: Médeia

Antická tragédie inspirovaná závěrečnou částí mýtu o Argonautech, jejíž hlavní hrdinka ze žárlivosti, nenávisti a touhy po pomstě zavraždí vlastní děti.

Hra zpracovává pověst o dávných plavcích Argonautech, usilujících o zlaté rouno (ovčí kůže). Královská dcera Médeia zachránila vůdce Argonautů Iásóna a pomohla mu získat zlaté rouno, zamilovala se do něj a odplula s ním do Korintu. Zde si Iásón oblíbil dceru krále Kreonta Glauku, se kterou se chystal ke svatbě. Médeia jako zrazená žena, poslala nevěstě jako dar ozdobu do vlasů a šaty napuštěné jedem. Ty se na ní vzňaly a Glauka i se svým otcem uhořela. Medéia zabije i své dva syny, které měla s Iásonem, a prchá do Athén ke králi Aigovi.

STÁHNĚTE SI

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.