E-knihy
1. 3. 2023, WEBREDAKTOR

Pohnuté osudy, tajemství, vraždy, extáze i erotika v české próze devatenáctého a dvacátého století.

Tematická dávka se sestává z těchto titulů: Antonín Vondrejc, Babylonská věž, Černí myslivci, Himmelradsteinský vrah žen a dívek, Kalibův zločin, Passiflora, Peníz z noclehárny, Regulace, Robert Ďábel, Rouhači a oblouzení, Tváří v tvář, Upír a jiné prósy, Velkovýroba ctnosti, Vymírající hřbitov a Ztracený ráj.
Prózy z našeho výběru se odehrávají v hororových kulisách chátrajícího hřbitova, hrdinky i hrdinové jsou v nich vystaveni zápasům i společenským konfliktům. Rozpolcené osobnosti marně vzdorují nepřízni osudu, drásavě hledají boha nebo dokonce nacházejí potěšení ve svém utrpení. Tip!
Tematické e-knihy můžete stahovat v katalogu nebo si prostudujte výběr.

Arbes, Jakub: Vymírající hřbitov

Meditativní romaneto na téma neúprosného plynutí času.

V až hororových kulisách chátrajícího hřbitova začíná příběh, v němž se dva nedospělí chlapci sektávají s dávno zapomenutými historiemi. Příběh ústí v zamyšlení nad vymíráním lidských vášní, tužeb a nadějí těch, na jejichž místo vždy nastupují nové generace. ovlivnění českým symbolismem a dekadencí i bytostně

STÁHNĚTĚ SI

Benešová, Božena: Rouhači a oblouzení

Sbírka povídek významné české básnířky a prozaičky z 1. poloviny 20. století.

Soubor šesti povídek jedné z průkopnic ženského hlasu v české literatuře vyšel poprvé roku 1933. V centru pozornosti Benešové psychologických povídek bývají ženské hrdinky, vystavené zápasům jak s vnitřními hendikepy, tak s různými tlaky okolí, zpravidla v maloměstském prostředí.

STÁHNĚTĚ SI

Blatný, Lev: Regulace

Soubor tří povídek významného představitele českého literárního expresionismu.

Povídkový soubor z roku 1927 tvoří tři krátké prózy, vyznačující se bohatým básnickým jazykem a expresivně zdůrazněnými lidskými i společenskými konflikty svých hrdinů. Blatný, jemuž smrtelná choroba dopřála jen krátký čas pro tvorbu, tu po svém skeptičtějším období dospívá k poněkud optimističtějšímu i realističtějšímu náhledu.

STÁHNĚTĚ SI

Čapek Chod, Karel Matěj: Antonín Vondrejc

Román o zápasu básníka se společností.

Hrdinou je rozpolcená osobnost, marně vzdorující nepřízni osudu, pokrytectví a intrikám uměleckého světa. Neumí ovládnout své vášně a tak se dostává do područí ženy, která nemá pro jeho práci pochopení a sráží veškeré jeho ideály. Svůj život prohrává v boji s obtížemi i s vlastním slabošstvím. Autor líčí život pražské bohémy z konce 19. století, zachycuje širší společenskou atmosféru doby a národnostní problémy.

STÁHNĚTĚ SI

Macek, Antonín: Robert Ďábel

Povídka českého levicového autora z počátku 20. století je vypjatou polemikou s institucionalizovaným náboženstvím i variací na faustovský mýtus.

Expresivně vypjatá povídka vypráví na půdorysu faustovského mýtu příběh drásavého hledání Boha a hlubokého zklamání církevním dogmatismem, do nějž autor vložil své vlastní prožitky a názory. Za námět mu posloužila středověká legenda o normanském šlechtici, spojeném se samotným ďáblem. Tutéž látku jiným způsobem zpracovává například známá stejnojmenná opera Giacoma Meyerbeera.

STÁHNĚTĚ SI

Opolský, Jan: Upír a jiné prósy

Sbírka drobných poetických próz pozapomenutého českého autora, vydaná poprvé roku 1926.

Soubor obsahuje přes tři desítky krátkých próz českého malíře, básníka a prozaika. Texty prozrazují autorovo ovlivnění českým symbolismem a dekadencí i bytostně básnickou práci s jazykem.

STÁHNĚTĚ SI

Sezima, Karel: Passiflora

Román českého prozaika a literárního kritika je vypjatým příběhem mučivého milostného vztahu.

Studie vztahu ženské a mužské sexuality. Bezvýchodný vztah muže slabé vůle k churavé ženě fatálně poutané k zvrhlému manželovi. Hrdinka zneužívaná svým sadistickým manželem nachází zvrácené potěšení ve svém utrpení a končí tragicky.

STÁHNĚTĚ SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Ilustrační obrázek v perexu :Pixabay.com.