Vybíráme
2. 3. 2023, WEBREDAKTOR

Pobočka Záhřebská zve na výstavu obrazů amatérské malířky Hany Červenkové.

Těšit se můžete na olejomalby krajiny a přírody nejen, jak ji vidíme z dálky, ale také zblízka. V průběhu výstavy si můžete také zapůjčit nabízené tituly knih, které jsou inspirované přírodou CHKO Křivoklátsko. Její obrazy především osloví pestrými barvami, ale také precizním smyslem pro detail.

Výstava je přístupná od 2. března 2023 do 28. dubna 2023 v otevírací době pobočky Záhřebská.

Hana Červenková (1959)

Absolvování víkendového kurzu kreslení pravou mozkovou hemisférou pro úplné začátečníky, otevřelo paní Červenkové dveře do nového světa, který ji vytrhl z každodenního jednotvárného života. Velmi ráda vzpomíná na chvíle, kdy byl člověk upatlaný od úhlu, pastelů či akrylových barev, které byly pro ni naprosto úžasné.

Pod vedením lektorky Zuzany Dvorské Šípové se naučila vnímat věci kolem sebe jinak než dosud. Odkryla ji možnost vidět skryté barvy, tvary, přistupovat k plátnu s láskou, to vše nastartovalo snahu dokázat objevit v sobě nové možnosti a stále se posouvat v životě o kousek dál. Pod vedením lektorky začínala pracovat s olejem, měla jedinečnou možnost vyzkoušet si litografii, dále také malovat akvarelem a vrcholem bylo malování v plenéru. Postupně zkoušela techniky od malby krajiny, přes malbu detailu až po možnost si troufnout na portrét postav.

Autorka vzkazuje: „Přeji vám, abyste jako já našli sami sebe i přes počáteční neúspěchy. Nelámejte štětce, sama dobře vím, že ty za to nemohou, je to vždy jen v naší hlavě, i já se to každý den, každou chvíli strávenou u plátna, učím.“