Knihy
27. 2. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké nové knihy se objevily tento týden k půjčení? Romány historické i vztahové, komiks a jeden odlehčený text z divadelního prostředí.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Šoltysová, Kamila Lásky jedné padesátky

Autobiografický příběh jedné ženy, psaný v závěrečných pasážích deníkovou formou, o milostných strastech a přešlapech. A o tom, jak přežít období hledání nového partnera a zůstat přitom pořád nad věcí.

Je jedno srpnové ráno a Alena se vdává. Pro každou ženu je to začátek nové etapy s příslibem krásného života. Jenomže pak přijde tvrdá realita, kdy se přestane vznášet na obláčcích něhy a radosti a je jen na ní, jak se z té šlamastiky dostane. Musí zajistit nejen péči o dcery, o domácnost, ale hlavně se z toho všeho nezbláznit. Uvědomuje si, že ji každý vztah posune o kus dál, ale to ještě netuší, že ten největší kalibr na ni teprve čeká.

PŮJČTE SI

Váša, Petr: Idealisti

„Divadelní románek o českém idealismu, brněnských strašidlech a holkách na práškách“ zapadá do autorovy „tomatomské“ prozaické řady.

Skupina alternativního divadla Tomatom se pokouší oslovit publikum představením zvažujícím možnosti duchovního života v dnešní České republice. O generaci mladší skupina divadelníků hledá ideální téma pro hru z masově automobilizované současnosti. A lehce feministická skupina Lumen se zaměřuje na místní legendy v souvislosti s psychodramaty mladých nadějí, váhajících vstoupit do dospělého života. Knihu doprovázejí autorovy kresby.

PŮJČTE SI

King, Tom: Rorschach

Komiksový návrat k tajuplnému hrdinovi s maskou.

Je to už 35 let, co Ozymandias vypustil na New York obří interdimenzionální chobotnici. Tehdy zabila tisíce lidí a také důvěru lidstva v maskované hrdiny. Jedna maskovaná postava v plášti se ale od těch dob stala kulturní ikonou rozdělující společnost. Co to tedy může znamenat, když se Rorschach znovu objeví na scéně? V jeho masce vystupuje zabiják, který se pokusí zabít vyzyvatele prezidenta Roberta Redforda. Kdo se skrývá pod maskou a jaké jsou jeho motivace? Pravdu má odhalit jediný detektiv, který se zaplétá do pavučiny konspirací zahrnujících mimozemské invaze, zneuznané dobrodince, mystické vize a také komiksy, včetně Franka Millera osobně. A to všechno jej pochopitelně navždy změní.

PŮJČTE SI

Anour, René: Vídeňská krev

Historický thriller z lékařského prostředí. Fanny Goldmannová dokáže rozpitvat každé tajemství. Některé zločiny ale sahají hodně vysoko.

Vídeň 1908. Ačkoli Fanny Goldmannová vystudovala medicínu, pracuje pouze jako pomocnice při pitvách v ústavu soudního lékařství. Jednoho dne asistuje ohledání mrtvého bezdomovce a všimne si, že není všechno tak, jak policie uvádí. Rozhodne se tělo tajně pitvat. Pátrání ji přivede na stopu zločinů, jež sahají až ke smetánce z nádherných vídeňských paláců.

PŮJČTE SI

Nepotopitelná Greta Jamesová

Smith, Jennifer E.

Příběh Grety, nadané hudebnice, která má svou kariéru pevně v rukou a dá se říci, že se jí vše daří. Bohužel pouze do okamžiku, kdy náhle zemře její matka. Nastává čas postavit se pravdě čelem a poznat své nitro.

Po náhlé smrti své matky a několik týdnů před vydáním druhého alba se Greta Jamesová na pódiu zhroutí. Gretina kariéra se náhle ocitne v ohrožení. O několik měsíců později Greta souhlasí, že bude otci dělat společnost na plavbě po Aljašce, kterou si její rodiče koupili na oslavu čtyřicátého výročí. Může to být jejich poslední šance jak zacelit rány po společné ztrátě. Cesta se však pro oba stane objevnou, stejně jako pro Bena Wildera, okouzlujícího historika, který se potýká s velkým životním otřesem. Na moři a daleko od zaplněných sálů Greta znovu najde samu sebe.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.