Knihy
6. 3. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké nové knihy se objevily tento týden k půjčení? Střet myslí, Deník šílenství nebo Dívka za ostnatým drátem – to jsou názvy některých knih z dnešní várky.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Wells, Martha: Střet myslí

Sci-fi román oceňované americké autorky, navazující na její sérii o Robokatovi, zavádí čtenáře do světa vesmírných kolonií mezi roboty, kteří začínají mít příliš lidské pocity.

Po mnoha dobrodružstvích a nebezpečných misích se Robokat vrací na scénu v prvním samostatném románu z pera oceňované americké spisovatelky Marthy Wells, která před lety představila čtenářům vědeckofantastické literatury postavu humanoidního robota se sklony k sarkasmu a ironickým poznámkám na adresu lidí. Podobně jako v předchozích příbězích se i nyní Robokat ocitá ve víru dění a vrhá se do akce, aby zachránil svoje klienty, přátele, skoro přátele a i ty, na kterých by mu podle jeho slov ani nemělo záležet, před následky odvěkého lidského problému – chamtivosti.

PŮJČTE SI

Saforková, Veronika: Deník šílenství

Česká autorka v autobiografické próze sdílí svou zkušenost se závislostí na alkoholu i s cestou zpět.

Kdysi kdosi řekl, že „realita je iluze způsobená nedostatkem alkoholu“. Avšak právě Deník šílenství bez přetvářky a sebeklamu ukazuje, že každý z nás si tvoří realitu vlastní, která může fungovat bez alkoholu či jakékoli jiné berličky. Je jenom na nás, zda dokážeme projít životem s čistou hlavou a jasnýma očima, i když se nám od počátku pokouší zkřížit plány alkoholismus otce, šikana spolužáků, psychická nemoc či nepochopení okolí. Deník šílenství je osobní zpovědí mladé autorky, která si tím vším prošla a nakonec dokázala najít cestu z bludného kruhu.

PŮJČTE SI

Binar, Ivan: Kudy? Tudy!

Volné pokračování autobiografických příběhů ze života českého spisovatele, v 80. letech 20. století též redaktora rádia Svobodná Evropa v Německu.

Jak se žilo v komunistickém Československu a zejména v Ostravě v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století? A našly se přímo „v ocelovém srdci republiky“ osobnosti, které dokázaly vzdorovat komunistické totalitě? Autentickou odpověď můžete najít v knize Kudy? Tudy!, volném pokračování autorských memoárů Ivana Binara z roku 2020 nazvaných Bezstarostná léta bezradná.

PŮJČTE SI

Dívka za ostnatým drátem

Matthews, Imogen

Kniha vypráví příběh, který se odehrává v nizozemském Amersfoortu ke konci druhé světové války, kdy dva mladí dospívající lidé, Frans a Saskia, s velkou odvahou a statečností pomáhají vězňům z blízkého koncentračního tábora.

1944, koncentrační tábor Amersfoort, Holandsko. Útržek složeného papíru tížil Saskiinu kapsu. Nacistické stráže hlídkovaly v ulicích ve stále větším počtu a pokaždé, když kolem jednoho projížděla na kole, chvěla se strachy. List, který měla u sebe, vyprávěl příběh o neuvěřitelné odvaze. Nacisté chtěli, aby se vězni v táboře vzdali naděje, ale Saskia jim pašovala dopisy od jejich blízkých, což jim dávalo důvod přežít. Ale s každým dopisem, který Saskia doručí, je vystavena ještě většímu nebezpečí.

PŮJČTE SI

Dobrylovský, Jiří: Koniáš kontra Špork

Historický román o dvou významných postavách českých dějin – hraběti Františku Antonínovi Šporkovi a jezuitovi Antonínu Koniášovi. V obsáhlém doslovu se autor pokouší napravit historické nepřesnosti Svátkova románu Hrabě Špork.

Hrabě Špork je vesměs vnímán jako lidumil, mecenáš umění a volnomyšlenkář. Tím vším opravdu byl, ale měl i řadu špatných vlastností, o nichž se obvykle nemluví – byl svéhlavý a konfliktní. Jezuitský páter Koniáš naopak vstoupil do dějin jako zjev veskrze odpudivý, náboženský fanatik, cenzor a palič knih. I to je pravda, jenže rovněž Koniáš měl spoustu dobrých vlastností, jež se naopak zpravidla nepřipomínají. Historický román, který líčí konflikt mezi církví a Šporkem, je striktně založen na historických skutečnostech včetně soudních protokolů z kacířského procesu z let 1792–1733.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.