Knihy
13. 3. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké nové knihy se objevily tento týden k půjčení? Pokračování projektu Jedna věta, kniha o blackoutu, knižní předloha známého filmu, satiricky podaný příběh Frankensteina a Praha viděná indickýma očima.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Färber, Vratislav: Jedna věta

Deníkové zkratky českého historika literatury v rámci projektu Revolver revue za rok 2021.

„Koncem roku 2008 mě zaujala myšlenka naplnit představu, podle níž by vyzvaný autor po dobu dvanácti měsíců napsal pokud možno každý den jednu větu – větu, která bude ukotvena v konkrétním čase a jejíž délka bude volbou pisatele, od samotného slova přes větu holou k rozvitému souvětí. Na začátku velké písmeno, na konci zpravidla tečka…“ Viktor Karlík, autor konceptu.

PŮJČTE SI

Zatemnění, aneb, Příběh o blackoutu

Brázda, Marcus V.

Kniha balancující mezi literaturou faktu a beletrií zachycuje průběh masivního výpadku elektrického proudu, a to ve dvou rovinách: ve fiktivním městském a venkovském prostředí.

Autor beletristicky zpracovává téma blackoutu, neboli rozsáhlého výpadku elektrické energie na velkém území po dobu několika dnů. Sleduje, jak taková náhlá změna už po několika hodinách dramaticky proměňuje společnost i chování jednotlivce. Všímá si ale rozdílu mezi dopady takové katastrofy v anonymním městě na jedné straně a na vsi, kde se všichni znají a pomáhají si, na straně druhé. Příběhu nechybí zajímavé rozuzlení a z druhé strany knihy se dozvíte i to, jak se na případný blackout připravit a co dělat a jak se chovat ve chvíli, když by skutečně nastal.

PŮJČTE SI

Saadáwí, Ahmad: Frankenstein z Bagdádu

Satirická variace na klasický román Mary Shellyové, v níž se mísí nadpřirozeno s obrazy tvrdé reality, klade univerzální otázky o vině, trestu a spravedlnosti.

Po americké invazi a svržení Saddáma Husajna se Irák ponořil do hlubin chaosu. Bagdád je v ohni a na ulicích plných sutin sbírá místní opilec a pábitel Hádí kusy těl roztrhaných výbuchy a skládá je dohromady, aby vytvořil jedno kompletní tělo. Každý má přeci právo na to být náležitě pohřben. Jenže poskládaná mrtvola po jedné bouřlivé noci zmizí a přes město se přežene vlna záhadných vražd. Začnou se šířit zprávy o děsuplném nesmrtelném zločinci. Hádí si brzy uvědomí, že za tím je jeho výtvor: monstrum, které potřebuje lidské maso, aby přežilo, nejdřív těch, kteří stojí za jeho vlastní smrtí, a pak všech ostatních, kteří se na někom provinili. Ale dá se uprostřed válečné vřavy vůbec najít někdo úplně nevinný?

PŮJČTE SI

Smažená zelená rajčata ve Whistle Stop Cafe

Flagg, Fannie

Poprvé v českém vydání vychází americký román, známý také z filmového zpracování z roku 1991.

Evelyn Couchová se v pečovatelském domě Růžové terasy setkává s paní Threadgoodeovou, starší dámou, která jí vypráví poutavý příběh mnohaletého přátelství a fascinující cesty životem, jehož poselství Evelyn přijímá za své a konečně vezme svůj osud do vlastních rukou.

PŮJČTE SI

Varma, Nirmal: Ty dny v Praze

Kniha Ty dny v Praze obsahuje překlady pěti textů indického spisovatele Nirmala Varmy. Všechny texty spojuje mimo jiné to, že se odehrávají v Praze v 50. a na konci 60. let minulého století.

Stěžejní částí knihy je novela Oněch pár dní, v níž je zachyceno pražské prostředí 50. let 20. století a život zahraničních stipendistů. Hlavní hrdinka Raina, do které se o několik let mladší Nirmal zamiloval, byla za války totálně nasazena v Kolíně nad Rýnem. Nirmal jejímu vyprávění dychtivě naslouchá a přemýšlí o něm. Rainin manžel nebyl po koncentráku schopen včlenit se do mírového života, Raina vedle něj také ne. Cestuje, bere s sebou dítě, s kterým žije sama, ale příliš se mu nevěnuje. Je zvyklá na krátké známosti a loučení. Když se musejí rozejít, netrpí tolik jako Nirmal.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.