Knihy
20. 3. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké nové knihy se objevily tento týden k půjčení? Román o sultánově kuchaři, detektivka od Agáty Christie, bizarní příběh Yukio Mishimi, thriller z farmaceutického prostředí a další.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Ersin, Saygin: Sultánův kuchař

Příběh geniálního kuchaře s absolutní chutí, který dobude slovutnou kuchyni v sultánově paláci Topkapi a pozmění osudy celé říše.

Historický román se odehrává na sultánově dvoře šestnáctého století, kdy byla Osmanská říše na vrcholu moci. Díky svému mistrovství je sultánův kuchař schopen ovlivňovat mysl, city i zdraví všech, kdo ochutnají jeho umění. Sám přeživší největší masakr, který se kdy po sultánově smrti v paláci udál, stává se ochráncem krásné Kamer, kvůli jejíž záchraně proměňuje svůj dar v neporazitelnou zbraň. Čtivá příběhová linka je v knize využita jako nosný pilíř k úvahám o toleranci a schopnosti žít vedle lidí s jinými názory, a to se záměrem promlouvat o moderním Turecku i k němu.

PŮJČTE SI

Mishima, Yukio: Život na prodej

Po neúspěšném pokusu o sebevraždu mladý úředník Hanio Jamada nabídne svůj život na prodej formou inzerátu v tokijském bulvárním deníku. Brzy se začínají ozývat různí zájemci se stále bizarnějšími nabídkami.

Jak se sluší a patří pro četbu na pokračování, Mišima na rozdíl od zdlouhavých ušlechtilých úvah, které používá ve svých „seriózních“ románech, napsal tuto novelu formou rychlého sledu krátkých kapitol, ve kterých se hlavní hrdina dostává do řady absurdních situací s atmosférou, která snese srovnání s Tarantinovým filmem „Pulp Fiction“. Jedná se o groteskní až surrealistický příběh plný pitoreskních postav, ve kterém Mišima využívá satiru a černý humor ke zkoumání některých témat, která ho zaměstnávala v jeho tvorbě po celý život: smrti, krásy a erotiky.

PŮJČTE SI

Bomann, Anne Cathrine: Modré tóny

Thriller s výrazným psychologickým přesahem od úspěšné dánské autorky je zasazen do světa farmaceutických výzkumů a trhu.

Kolik zármutku je už příliš? A jak daleko můžeme zajít, abychom se vyhnuli bolesti? Dánská farmaceutická společnost jako první na světě vyvinula lék proti protahovanému truchlení a výzkumná skupina na Aarhuské univerzitě právě dokončuje studii, která jeho účinnost ověřila. Profesor psychologie Thorsten Gjeldsted má ale podezření, že data studie někdo zmanipuloval, aby utajil znepokojivé vedlejší účinky léku.

PŮJČTE SI

Miosi, Blanca: Syn minulosti

Daniel Kozlowski, polský Žid, uprchl po 2. světové válce do USA, kde strávil spokojený život. Do jeho starého domu přijíždí po letech mladý právník Francis, aby svému otci prokázal laskavost. Cesty obou mužů se tak osudově zkříží.

John Hamilton se rozhodne vydědit svého jediného syna. O dvacet pět let později odstartuje jedna bankovní loupež nečekaný sled událostí, během nichž postupně vychází najevo, co se doopravdy ukrývá za každou z hlavních postav. Daniel Kozlowski je polský Žid, kterému se po druhé světové válce podařilo dostat se pryč z uprchlického tábora v Karaolos na Kypru a usadit se v Chicagu. Jeho mladá žena Viveka nás vtáhne do dramatických situací.

PŮJČTE SI

Christie, Agatha: Temný cypřiš

Nejznámější detektiv všech dob, Hercule Poirot, je opět v akci. Je hlavní hrdinka Elinor skutečně chladnokrevnou vražedkyní, nebo ji někdo úmyslně dostal do potíží?

Může se vodítkem k odhalení zločince stát lež? Bohatá a nemocná Laura Welmanová náhle zemřela. Její majetek podle všeho zdědí půvabná neteř Elinor. Skutečně však její teta nechtěla odkázat své jmění někomu jinému?

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.