Vybíráme
29. 3. 2023, WEBREDAKTOR

Přijďte na přednáškový cyklus Jakuba Rychtara o historických místech, který probíhá od dubna do června 2023 v pobočce Ostrovského.

Přednášky jsou zdarma a konají se v příslušných termínech od 17:00 hodin v pobočce Ostrovského. Přednáší Jakub Rychtar. Jak se k nám dostenete? Pobočka je vzdálena asi 150 m od stanice autobusů č. 137 Santoška, případně 50 m od stanice Ženské domovy (ale jen ve směru Na Knížecí); nejbližší st. metra „B“ je Anděl – Na Knížecí.

Projdeme se místy, kterých se dotkla historie! Ať už šlo o destinace známé či skoro zapomenuté. Budeme svědky tragických událostí i hrdinských činů, setkáme se se známými osobnostmi. Snad dáme i tip na výlet či procházku. Vydejte se s námi po stopách historie!

Tvrz Hanička

Kdy: 12. 4. 2023
kde: Ostrovského
Tvrz Hanička, která měla původně fungovat jako součást československého opevnění, byla vybudována v letech 1936 – 1938. Haničkou prošlo množství lidí s rozličnými osudy. Funkce původní vojenské tvrze se časem měnila a Hanička byla od 70. let 20. století dokonce tajně přebudovávána na protiatomový kryt. Své jméno Hanička dostala po nedaleké osadě, která je dnes součástí Rokytnice v Orlických horách, samého středu této líbezné části naší země.

Číhošť

Kdy: 26. 4. 2023
Kde: Ostrovského
O Číhošti na Českomoravské vysočině se dnes především diskutuje v souvislosti s osudy Josefa Toufara, zdejšího faráře, který v Čihošti působil v letech 1948 – 1949 a jehož ostatky po dlouhých desetiletích spočinuly ve zdejším kostele Nanebevzetí Panny Marie. Osobnost pátera Toufara pochopitelně nemineme, zmíníme ovšem také Číhošt jako geografický střed České republiky, což magičnost místa ještě umocňuje.

10.5. – Ďáblický hřbitov

Kdy: 10. 5. 2023
Kde: Ostrovského
Na Ďáblickém hřbitově sní svůj poslední sen množství žen a mužů, kteří v těžkých dobách prokázali svou odvahu a kuráž. Rubem tohoto místa je ovšem fakt, že často velmi blízko nich spočívají taktéž ostatky jejich mučitelů a lidí, kteří sloužili v průběhu 20. století dvěma obludným režimům – nacismu a komunismu. Dnes se hovoří o vyzdvižení ostatků našich hrdinů a jejich pietním pohřbení. Lze ovšem ony vybrané osobnosti, resp. jejich ostatky ještě dohledat? A jak naložit s těmi, kteří stáli na opačné straně?

Pohořelice

Kdy: 24. 5. 2023
Kde: Ostrovského
Pohořelice jsou moravskou obcí s hlubokou a fascinující historií. Od 13. století žily jako město královské, poté se v jejich držení uvazovali šlechtičtí magnáti, počínaje Vilémem II. z Pernštejna. Pernštejny vystřídali páni ze Žerotína, Valdštejnové, Sinzendorfové či Dietrichsteinové. Od těch zakoupila Pohořelice jedna z větví potomků císaře a krále Leopolda II. Habsbursko-Lotrinského. S křesťanskými vlivy se protínali v průběhu staletí také ty židovské. Kořeny pohořelické židovské obce lze vysledovat do 16. století. Město Pohořelice je však u mnohých přece jen nejviditelněji zapsáno pochodem Němců, kteří sem směřovali za těžkých podmínek z Brna. O tomto pochodu se zachovalo množství pramenů, je tedy i proto traktován jak v odborné, tak v krásné literatuře.

Vila Tugendhat

Kdy: 14. 6. 2023
Kde: Ostrovského
Dějiny Brna netvořili jen Němci a Češi, silné bylo také židovské osídlení. A právě jedna z židovských rodin si nechala v letech 1929 – 1930 postavit krásnou moderní vilu na okraji Brna. Dotkneme se nejen příběhu vily samotné, ale také osudů architekta Ludwiga Miese van der Roheho a především rodin Tugendhatů a Löw-Beerů. Dodejme, že Vila Tugendhat byla v roce 2001 zapsána do seznamu kulturního dědictví UNESCO a v nedávné době prošla náročnou rekonstrukcí.

Šluknovský výběžek

Kdy: 28. 6. 2023
Kde: Ostrovského
Šluknovský výběžek pohříchu stále hraje roli periferie. Nicméně z této často těžce zkoušené části naší země raší přesto množství nového a pozitivního – ať už jde o dobré nápady či historické a přírodní památky, pomalu se sbírající z let devastace a nezájmu. Povídání o Šluknovském výběžku by tedy chtělo především nalákat k návštěvě ty, kteří touží objevovat nenápadné krásy severních Čech a současně se oprostit od stresu a davů turistů.