Knihy
27. 3. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké nové knihy se objevily tento týden k půjčení? Postapokalyptický komiks, první díl sebraného díla českého prokletého básníka a mnoho dalšího.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Gipi: Země potomků

Dystopické černobílé komiksové putování dvou dospívajících bratrů napříč zamořenou krajinou.

Na břehu zamořeného jezera přežívají dva mladí bratři a jejich málomluvný otec. Po většinu času se jen snaží schrastit něco k snědku, ale nedá jim spát jedna záhada: Co si to otec pořád zapisuje do deníku?

PŮJČTE SI

Šebek, Karel: Úzkost je rozkoš (I/II)

První svazek rozsáhlého sebraného díla nejprokletějšího českého básníka naší doby Karla Šebka.

Texty pocházejí z velmi rozsáhlé rukopisné pozůstalosti, přičemž převážná většina z nich nebyla nikdy publikována. Jeho život se prolínal s poezií a poezie se prolínala s jeho životem víc než u kteréhokoliv jiného umělce u nás. Své krédo „Život je choroba, kterou je nutné přežít“ naplnil Karel Šebek beze zbytku svým životem.

PŮJČTE SI

Campbell, Ramsey: Děsivé důsledky

Průřez padesáti lety literárních nočních můr, tedy povídkovým dílem jednoho z nejvýznamnějších současných autorů hororu, pro něž nejsou typické hektolitry krve, kvílení duchů ani hladová monstra.

Autorovou doménou je městská i venkovská paranoia, neklid a tíseň, rozklížené vztahy, děsivost cizích míst a neznámých lidí, hrůza každodennosti, nespolehlivost smyslů. Z povídek, které autor sám vybral pro toto reprezentativní české vydání, dýchá mrazivost moderního života. Díky pronikavému pozorovacímu talentu a schopnosti detekovat děsivé prvky v těch nejbanálnějších situacích se Campbell stal hlasem tiché hrůzy konce dvacátého století, velmistrem žánru, laureátem snad všech hororových ocenění a britskou žánrovou ikonou, o níž však český čtenář dosud z nějakého záhadného důvodu příliš neví.

PŮJČTE SI

Linhart, Patrik: Hraniční světla

Texty českého prozaika a básníka, který v sobě nezapře okouzlení krajinou a putováním.

Sbírka příběhů a deníkových záznamů a někdy též kryšpínských nanicovatostí vznikala během let na dvou vzdálených místech, v klášterech Broumov a Osek a jejich okolí. Jak se do těchto míst básník dostal, bude zjevně svrchovaným tajemstvím i pro něho.

PŮJČTE SI

Hoover, Colleen: Námi to končí

Román, který reaguje na ožehavou problematiku domácího násilí a vychází z autorčiny rodinné historie.

Hlavní hrdinka Lily odchází do Bostonu za novým životem. Chce uniknout trýznivým vzpomínkám na násilnického otce a matčině trpitelskému postoji. Brzy se jí podaří otevřít květinový salon a ve své spolupracovnici najde i kamarádku, která ji seznámí se svým bratrem Rylem. Je to skvělý muž – milý, pozorný, úspěšný – až do chvíle, než podlehne nezvladatelnému ataku zuřivosti a Lily napadne. Zhroutí se jí celý svět! Nemůže uvěřit, že ten úchvatný muž, který ji tolik miluje, jí dokáže ublížit. Odpouští mu, omlouvá ho a přistihne se, že se chová jako její matka. Najde odvahu odejít a nezničit si život? A nejen sobě?

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.