Knihy
3. 4. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké nové knihy se objevily tento týden k půjčení? Kriminální příběhy Romana Cílka, zápisky básníka Jiřího Červenky nebo originální román Sluneční hodiny.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Cílek, Roman: Muž, který se bál sám sebe

Devátý díl knižní edice Krimi povídky přináší nové napínavé příběhy z pera Romana Cílka

Nejen mrazivá tajemství a falešná svědectví, důmyslná alibi či zdánlivě nesmyslné motivy, ale i historické křivdy a nízké lidské pudy defilují před naším zrakem a naznačují, více nebo méně zřetelně a záměrně, různé teorie, hypotézy a nakonec vždy také příslovečné rozřešení hádanky. Kombinace čtivého jazyka a znalého přístupu vypravěčů slibují pro každého čtenáře zajímavé chvilky v polosvětě zločinu a jeho odhalování.

PŮJČTE SI

Červenka, Jiří: Zápisky z cest

Soubor cestopisných črt a esejů překladatele, básníka a esejisty.

Texty pocházející převážně z období let 1989–2019 doplňují mj. autorovy básnické záznamy z let 2015 až 2018 nazvané Z cest. Přítomný svazek ve své první části ovšem není zdaleka pouhým cestopisným deníkem, přestože může na první pohled takto působit. Role autorská tu totiž současně podporuje i tu překladatelskou… Červenka při popisování svých cest vždy poukazuje na události a věci v kontextech, v přesazích. Mluví-li třeba o cestách po Litvě, mluví zároveň o odkazu díla Czesława Miłosze i jiných. Pandánem k prozaickým esejům a črtám z východní Evropy jsou pak „lokální“ básnické záznamy z pěších poutí mezi Znojmem a Peckou, v nichž se autor ukazuje jako v dobrém slova smyslu vzdělaný a citlivý patriot české krajiny, dávající svým opakovaným poutím básnický a duchovní přesah, ale zároveň i vlastní životní zakotvení.

PŮJČTE SI

Mann, Michael: Nelítostný souboj 2

Děj thrilleru předchází událostem kultovního filmu Nelítostný souboj režiséra Michaela Manna z roku 1995. Mnohovrstevný příběh ukazuje nebezpečné fungování mezinárodních zločineckých organizací a agentů, kteří je pronásledují.

V roce 1988 McCauley, Shiherlis, Cerrito a jejich tým profesionálů loupí na západním pobřeží, v Chicagu a na americko-mexickém pomezí, kde se jim podaří obrat mexický drogový kartel o více než dvanáct milionů dolarů. Na druhé straně zákona stojí detektiv v chicagském oddělení vražd Vincent Hanna – muž, který je věrný svému povolání tak moc, že mu obětoval i soukromý život. Hanna neúnavně pronásleduje ozbrojené a nebezpečné muže, kteří se skrývají v temných divokých zákoutích, a v tom samém roce, kdy se Neil a jeho parta dostanou „pracovně“ do Chicaga, pátrá po násilnickém gangu zlodějů, jež má políčeno na soukromé domy a především jejich bohaté obyvatele.

PŮJČTE SI

Jackson, Shirley: Sluneční hodiny

Román, jenž je dnes považován za speciální, těžko zařaditelnou, mezižánrovou, originální literární klasiku.

Román, který začíná i končí těžko vysvětlitelným úmrtím a v němž se projevuje autorčin někdy až zlomyslný smysl pro humor, tak typický pro její sbírku povídek Loterie. Rodina Halloranových žije v Halloranském sídle, postaveném otcem tetičky Fanny. Jeho duch se však jedné noci zjeví s oznámením, že nastává konec světa a ušetřeni budou právě jen obyvatelé sídla. Jenomže před nedávnem zemřel hlavní dědic Lionel Halloran – a jeho matka Orianna se rozhodla všechny příbuzné z domu vystrnadit.

PŮJČTE SI

Czornyj, Maksymilian: Bestie z Buchenwaldu

Příběh je inspirován skutečnými událostmi, které se odehrály během 2. světové války v koncentračním táboře Buchenwald.

Ilse Kochová, manželka velitele koncentračního tábora Buchenwald, proslula svou krutostí, se kterou týrala válečné vězně. Ke konci války se snažila v civilním přestrojení žít pod novou identitou, byla však americkými tajnými agenty vypátrána a postavena před soud.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.