Knihy
12. 4. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Vize Gerarda od Jacka Kerouca, Zánik městečka Olšiny od Jaroslava Havlíčka nebo román Služka Hany Lasicové*.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Kerouac, Jack: Vize Gerarda

První a nejdojemnější kapitola fiktivního Kerouacova životopisu, „Duluozovy legendy“, kterou psal v podstatě celý život, protože látkou i palivem jeho psaní vždy byly vlastní, intenzivně prožívané zkušenosti.

Vize Gerarda jsou tím, co si Jack Kerouac – či jeho prozaické alter ego Duluoz – pamatuje o svém bratrovi Gerardovi; je to sled výjevů, vizí či vidění, detailů přetvořených v básnickou pravdu, střípků viděných očima dítěte, matných vzpomínek na milovanou, důvěrně blízkou, andělskou bytost, kterou odvedla z jeho života smrtelná choroba, když bylo Gerardovi devět let a Jackovi pouhé čtyři roky. Knihu napsal Kerouac během dvou týdnů v roce 1956, ve stejném roce, kdy rozepsal Anděly zoufalství a dokončil Tristessu, a jako by v ní utíkal ke vzpomínkám na dětskou čistotu a nevinnost, na šťastná léta prožitá po boku milujícího a milovaného bratra, kterého vidí jako svého prvního učitele.

PŮJČTE SI

Havlíček, Jaroslav: Zánik městečka Olšiny

Sbírka temných a bizarních povídek klasika české psychologické prózy první poloviny 20. století.

Základem originálního výboru, který sestavil a doslovem opatřil Petr Boček, jsou romaneta Zánik městečka Olšiny a Smaragdový příboj, doplněná o deset povídek z různých období autorovy tvorby. Jaroslav Havlíček (1896–1943) proslul především romány Petrolejové lampy, Neviditelný a Helimadoe, ovšem i v drobnějších prózách se zručně a čtivě zabývá tematikou tragičnosti lidského údělu, vypjatých duševních stavů a vlivu prostředí na psychiku. V bizarním Zániku městečka Olšiny nechává zemřít pánaboha a popisuje, jaký má tato událost vliv na život obyvatel českého maloměsta, v melancholickém a podmanivě pražském Smaragdovém příboji sleduje osud Ondřeje Nestroidesa, syna hvězdáře, stiženého záhadnou a paralyzující měsíční chorobou.

PŮJČTE SI

Woolf, Virginia: Plavba

První román proslulé anglické spisovatelky vyšel v roce 1915. Dílo v sobě skrývá zárodky toho, co zdobí autorčinu vrcholnou tvorbu: inovativní vypravěčský styl, vhled do ženské psychiky, téma sexuality a smrti.

Ponurý román plný světla a stínů, v němž se manželé Ambroseovi se svou neteří Rachel vydávají z Londýna na plavbu do Jižní Ameriky. Nejedná se ovšem jen o obyčejnou plavbu, nýbrž jde o mýtickou cestu z uzavřeného života k životu svobodnému, nespoutanému zpuchřelými konvencemi, plnému intelektuálních podnětů. Plavba je cestou sebeobjevování. Nesourodá změť cestujících dává autorce prostor pro hru s různými charaktery a je příležitostí satirizovat edwardovskou dobu. Mimo jiné se zde setkáváme například s Clarissou Dallowayovou, známou z pozdějšího románu Paní Dallowayová. Woolfová na tomto románu pracovala v době, která pro ni byla neobvykle těžká, a kdy již trpěla opakujícími se depresemi.

PŮJČTE SI

Lasicová, Hana: Služka

Příběh nemanželské Anny z Banské Štiavnice, která pracovala jako služka ve Vídni a službě zasvětila celý svůj život. Na konci života vzpomíná na staré časy. Příběh inspirovaný osudem chůvy sester Vášáryových byl i zfilmován.

Příběh nemanželské Anny z Banské Šťiavnice, která odešla jako dvanáctiletá do Vídně, aby tam pracovala jako služka v jedné vysoce postavené rodině. Nezkušená dívka, vlastně ještě dítě, se musí vyrovnat nejen se spoustou povinností, těžkou otrockou prací bez volných dní či odpočinku, ale také se zájmem mladého pána. Sama ví, jaké to je být bastard, ale dokáže odolat naléhání mladého muže a touze svého srdce?

PŮJČTE SI

Šmidl, Per: Maringotka 537, Christiánie

Román dánského autora s českými kořeny má silně autobiografické rysy a je působivým portrétem kodaňské lokality Christiania, jíž vtiskla charakteristickou tvář početná komunita hippies.

Výrazně autobiografický román, jehož hlavní postavou je spolu s vypravěčem pověstná dánská lokalita téměř v centru Kodaně – Svobodné město Christiánie. Per Šmidl (1954, po mamince Dán, otec přišel do Dánska po únorovém převratu roku 1948) ji důvěrně poznal na začátku osmdesátých let jako její obyvatel, žil zde v maringotce dva roky. Jeho vyprávění, literárně inspirované zejména pařížskými prózami Henryho Millera, dává nahlédnout do každodennosti komunity, která si nade všechno cení volnosti a je proslulá tolerancí k marihuaně a hašiši. Nekonformní život však přináší také potíže.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.