Knihy
24. 4. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Soubor fantastických knih Ursuly Le Guin, nový román Ljudmily Ulickaje nebo novely Richarda Ermla.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Le Guin, Ursula K.: Velká kniha Zeměmoří

Souborné vydání prvních čtyř knih fantasy cyklu o Zeměmoří, srovnávaného s klasickými díly žánru, jako je Pán prstenů či Letopisy Narnie.

Hrdinou první knihy je mladý čaroděj Ged, který se musí postavit tajemnému Stínu, svému horšímu Já, které v mladické nerozvážnosti vyvolal z říše mrtvých. Hrdinkou druhého příběhu je dívka, která byla zasvěcena starodávným silám země a musela přebývat v osamělém Místě hrobek v atuánské poušti. Jednoho dne se do jejího království vkradl neznámý zloděj a od tohoto okamžiku se život hrdinky pronikavě změnil. Třetí díl popisuje cesty čaroděje Geda a prince Arrena. Cestují za poznáním podivného zla, kterým strádá jejich domovina. Až daleko v kraji stínů objevuje dvojice viníka, potrestá ho a odvrátí hrozbu od své vlasti. Ve čtvrté knize se Tenar, vdova po sedlákovi, vydává na cestu za umírajícím čarodějem Ogionem a bere s sebou ohněm znetvořené děvčátko Theru.

PŮJČTE SI

Medem, María: Zenit

Surreálně laděný komiks o dvou přátelích, kteří zkoumají své sny, pocity, strachy i podivné události, které se jim dejí doslova ve dne v noci.

Je težké žít a nepamatovat si, cos v noci delal. Ješte težší je pamatovat si sen, který se ti nelíbí. Všechno se ale zhoršuje ve chvíli, kdy jsi námesícný a nevíš, jestli se ti neco zdálo, nebo jsi to opravdu prožil. Když slunce dosáhne zenitu a rozdelí svet na dve cásti a nebe se zbarví do odstínu broskvové nebo pomerancové štávy, dva kamarádi se v dialogu tvárí v tvár snaží porozumet své noci a svým strachum. Snaží se rozpomenout na své sny.

PŮJČTE SI

Jákobův žebřík

Ulickaja, Ljudmila Jevgen‘jevna

Zatím poslední a nejintimnější autorčin román. Podobně jako ve svých předchozích textech se v něm věnuje tématu paměti, tentokrát paměti ryze rodinné – i zde jsou však malé dějiny neúprosně válcovány těmi velkými.

Píše se rok 1975 a moskevská scénografka Nora Osecká pohřbívá svou babičku Marusju. Z jejího bytu si odnese truhličku s rodinným archivem. Jeho první položky začal psát v roce 1911 kyjevský židovský intelektuál Jakov Oseckij, když posílal dopisy své nevěstě Marusje. Příběhy vnučky a jejího dědečka se v sobě zrcadlí a postupně se přibližují. Přidávají se k nim osudy dalších generací a množství vedlejších postav. Všechny dohromady vypovídají o tom, jaké katastrofy v posledních více než stech letech probíhaly na území postupně zanikajícího ruského impéria, počínaje židovskými pogromy v Kyjevě přes stalinské represe, konče válkou v Jižní Osetii. Román se opírá o reálnou korespondenci autorčiných prarodičů a vyšetřovací spis jejího nespravedlivě souzeného dědečka.

PŮJČTE SI

Nerval, Gérard de: Dcery ohně

Povídkový soubor Dcery ohně z roku 1854 je asambláží sedmi textů, jež psal autor na sklonku svého života. Do značné míry se zde projevuje vliv schizofrenie, jíž autor trpěl, a která v roce 1855 dovedla Nervala až k sebevraždě.

K vrcholným textům autorova posledního období patří povídka Pandora, neobyčejně koncizní text, v němž Nerval evokoval svou někdejší návštěvu Vídně, města, kde se každý může stát donjuanovskou postavou milostných zápletek, a kde titulní hrdinka – projekce jeho dvou životních lásek, herečky Jenny Colonnové a pianistky Marie Pleyelové – vypouští ze své skříňky šílenství, jež vrhá vypravěče do mytického prostoru. Nejhlubším ponorem do hlubin rozrušeného vědomí je pak Aurelie, mimořádně lucidní zpráva o tom, jak v období Nervalových záchvatů sen, vzpomínky, mýtus a literatura pohlcovaly životní skutečnost. Halucinace tu přivádějí básníka na rýnské břehy, jež jsou zároveň Valois jeho dětství, a poté mu dávají sestoupit do míst, kde se setkává s mrtvými příbuznými a pochopí, že „jsme nesmrtelní a zde uchováváme obrazy světa, v němž jsme žili“.

PŮJČTE SI

Erml, Richard: Ztracenci a nalezenci

Ve dvou reflexivních novelách se renomovaný autor prostřednictvím biblické symboliky vyjadřuje k problému vztahů otce a syna.

Kniha nabízí dvě novely, v nichž se autor pohybuje tam, kde je jako doma – mezi outsidery. Šestiprsťák se odehrává v nedaleké budoucnosti plné lidského osamění a siroby. Otce v něm hledá dospívající chlapec, který se tělesně i duševně projevuje jako dívka, a průvodcem se mu stane jen o málo starší bezdomovec. V novele Než se vrátí ztracený syn hledá naopak otec syna, vlastně jeho pravou tvář.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.