Vybíráme
5. 5. 2023, WEBREDAKTOR

Hosty z Pobřeží slonoviny, Konga, Martiniku, Francie i České republiky, divadlo, tanec i performanci. To vše nabídne (nejen) divadelních setkání Tvůrčí Afrika aneb Všichni jsme Afričani.

Tvůrčí Afrika aneb Všichni jsme Afričani

Městská knihovna v Praze je letos spolu s Ústavem translatologie FF UK významným partnerem festivalu Tvůrčí Afrika aneb Všichni jsme Afričani, který probíhá od čtvrtka 4. května do středy 24. května 2023 v Praze, Brně a Hradci Králové. V Praze i mimo Prahu přivítáme na letošním 19. ročníku Tvůrčí Afriky ve třech taktech celou řadu zahraničních i domácích hostů. Festival se rozprostře takřka v celém měsíci květnu. Čtěte dál nebo rovnou koukněte do svého diáře a doplňte si program – můžeme slíbit, že ať už si vyberete k návštěvě jakýkoliv den, čekají vás naplněná setkání a témata barvitá a inspirující.

Celý program najdete na webu festivalu Tvůrčí Afrika.

Co festival nabídne?


Dramatik Bernard Lagier

Do Světa knihy, ale nejen tam, pak zavítají v druhém festivalovém týdnu další naši hosté. Dramatička a herečka Alexandra Déglise a Bernard Lagier (oba z Martiniku), který přiletí do Prahy jako rezident a host spřáteleného programu Praha město literatury. S oběma budeme moci diskutovat nebo si nechat podepsat knihu nejen na knižním veletrhu, ale také mimo něj. A to zejména u příležitosti scénických čtení her, která uvedeme v neděli 13. května 2023 v magickém prostředí dvorku alchymistické kavárny Kellyxír a Divadla APROPO na Jánském vršku. Hry Alexandry Déglise v překladu Kateřiny Neveu, Ostrovy Rafaely, se ujal Jakub Šmíd. Hru Bernarda Lagiera, Vlastní cestou, přeložili studenti translatologie FF UK pod vedením Alžběty Malkovské. Celý letní semestr pracovali také na jejím scénickém ztvárnění, které představí právě onen večer. Bernard Lagier byl zároveň jmenován prezidentem poroty Goncourtovy ceny České republiky, která bude vyhlášena na knižním veletrhu.

19. května 2023 odpoledne propukne na příležitostném afro-tržišti na Mariánském náměstí slavnost pro celou rodinu BENSO, během níž se hudbou, tancem, divadlem, módou a kulinářskými i řemeslnými výrobky představí naši zahraniční hosté a čeští Afričané. Mezi nimi nesmí samozřejmě chybět např. soubor BaToCu Moniky Diatta Rebcové. Společnost ACA představí svou nejnovější kolekci afro-módy značky Siya. Prezentovat se budou také humanitární organizace Humanitas Afrika či Centrum Narovinu. Nechceme to ještě zakřiknout, ale dorazit by měli z Abidjanu mimo jiné loutkáři oceňovaného souboru Ivoire Marionnettes se svým pouličním představením s obřími loutkami nazvaným Modrá koule, které bude o víkendu k vidění také v Brně na Divadelním světě Brno. Bensem, tedy v bambarštině domem míru a pohody, bude provázet beninsko-český herec Maxime Mededa.

Do 24. května nás pak čeká smršť představení nejrůznějších žánrů, kromě abidžanských loutkářů to bude i moderní tanec z Pobřeží slonoviny, který zkoumá vztah mezi tancem a matematikou, premiéry divadelních čtení her přítomných autorů a autorek z Francie, Martiniku, Konga i České republiky… Adeline Flaun, Barbora Etlíková, Caya Makhélé, Michel Gendarme… také se těšte na křest knihy, debaty, setkání i malé karibské občerstvení.

Text pro Městskou knihovnu v Praze připravila Lucie Němečková, dramaturgyně a ředitelka festivalu Tvůrčí Afrika.

Mohlo by vás zajímat