Knihy
22. 5. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Romány Aleny Mornštajnové, Nicka Hornbyho nebo publicistiku Josefa Čapka.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Hornby, Nick: Funny girl

Román Nicka Hornbyho pojednává o mládí a zralém věku, o slávě, společenských vrstvách a zákulisí showbyznysu a nabízí portrét mladistvé nevázanosti a kreativity i doby, kdy mohlo vzkvétat obojí zároveň.

Hlavní postavou je talentovaná Barbara Parkerová, která se po vítězství v Miss Blackpool 1964 rozhodne, že královnou krásy být nechce. Inspirovaná americkou herečkou Lucille Ballovou se vydá do Londýna a seznámí se s divadelním agentem, který ji pošle na konkurz do televizního sitcomu. Barbara uspěje, přijme jméno Sophie Strawová a stane se hvězdou. Probíhají bouřlivá 60. léta a v zákulisí si herci naplno užívají své životy. Když se však scénář sitcomu začne až příliš nápadně podobat realitě, ocitne se nejen Barbara před důležitou životní volbou. Scénáristé Tony a Bill mají každý své tajemství. Režisér Dennis miluje svou práci, ale hroutí se mu manželství. Představitel hlavní mužské role Clive má pocit, že by pro něj osud měl mít něco lepšího. A Sophie Strawová si musí vybrat, jestli půjde dál stejnou cestou, nebo si vybere jiný kanál.

PŮJČTE SI

Mornštajnová, Alena: Les v domě

Dramatický příběh o tom, že nic v životě není takové, jak to na první pohled vypadá, a že žádné tajemství není nikdy pohřbeno tak hluboko, aby se nedalo vykopat.

Říkají jí Cácora a vypadá to, že je na světě nedopatřením a jakoby navíc. Otec kamsi zmizel při povodních, matka utíká před odpovědností k milencům a alkoholu — a Cácora zůstala viset na krku nevraživé babičce, která obhospodařuje zahradnictví a je přesvědčená o tom, že všechno špatné lze v životě jednoduše vyhubit jako žravé plzáky. Nebo o tom prostě nemluvit. Jenže všude kolem je les, ve kterém se skrývá cosi hrozivého, a Cácora jednoho dne mluvit začne…

PŮJČTE SI

Gordon, Noah: Ranhojič

Román z Anglie 11. století vypráví o mladém ranhojiči, který se rozhodne získat lékařské vzdělání až v daleké Persii u věhlasného Avicenny.

Mladý Robert, od devíti let sirotek, putuje s potulným ranhojičem Anglií a vyučí se jeho oboru. Má od přírody dar léčit, vidí však své nedostatky a chce se stát dobrým lékařem. Sledujeme jeho nebezpečnou cestu tehdejší Evropou i Předním Východem do Persie. Zde se mu podaří dostat se do učení na nejslavnější isfahánské univerzitě pod vedením Avicenny. Aby mohl studovat na muslimské univerzitě, musí předstírat židovský původ. V Persii se dostává do oblastí výskytu černého moru, chirurgické znalosti získává ve válkách. Po dramatickém návratu do Anglie nikoho příliš nezajímají jeho lékařské schopnosti, ale jeho odpadlictví od křesťanství. Štěstí nachází v odlehlých oblastech Skotska, kde provozuje svou lékařskou praxi.

PŮJČTE SI

Vlašín, Mojmír: Podivné příhody ochránce přírody

Podivné příhody ochránce přírody představují zoologa, ekologa a dramatika Mojmíra Vlašína jako povídkáře, který odlehčeně vypráví příběhy ze svého života. Kromě ochranářských patálií zachycují i dění v politice, obci nebo rodině.

Protagonisty či kulisami Vlašínova rozmarného vyprávění se stávají nejen zahnízděné břehule, schované užovky, čápi padající do komínů nebo kejda tekoucí z kravína, ale i rezavý rýč v kontejneru, křeslo pohozené u silnice, utajovaná dokumentace ke sjezdovce na Wilsoňáku, Horňácké slavnosti nebo Skácelovy verše na Novomlýnské nádrži. Absurdnostem, šlendriánu a formalismu státního i tržního budovatelství autor čelí svébytným humorem, díky němuž chutnají eko-výhry sladčeji a eko-prohry jsou o poznání snesitelnější.

PŮJČTE SI

Čapek, Josef: Publicistika (4,)

Další svazek Spisů uveřejňuje výtvarnou publicistiku Josefa Čapka z 30. let 20. století.

Publikace shromažďuje Čapkovy výtvarné referáty, stati a úvahy, které vyšly v periodickém tisku mezi lety 1931 a 1939. V této době se již autor rozešel s avantgardními proudy a dospěl k existenciálnímu pojímání umění, které chápal jako „konfrontaci s bytím“. Ve svých referátech z výstav a úvahách o výtvarné scéně interpretoval Čapek tvorbu předních osobností českého i evropského výtvarného umění a jeho výtvarná publicistika se tak stává zajímavým svědectvím o meziválečném výtvarném životě.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.