Knihy
7. 6. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Antologie čínských povídek nebo klimaticky výstražný román.

Prostudujte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Naše generace

Antologie sedmi povídek se pokouší zobrazit život a vztahy mezi lidmi v současné Číně.

Dnešní Čína je v obrazném smyslu nevídaně pulzujícím a nevyčerpatelným kadlubem, v němž se taví nejrůznější příběhy, nabízející zpracování originálních a zcela původních motivů, jež mohou středoevropskému čtenáři dění v této vzdálené zemi v mnohém přiblížit. Tato antologie potvrzuje tuto skutečnost na příkladu velice rozmanitých povídek, jež dávají představu o mnohdy nelehkém životě na území této asijské velmoci, přičemž důraz klade na mezilidské vztahy i humánní vyznění jednotlivých textů. Antologii z tvorby osobitých spisovatelů mladé a střední generace sestavil odborník na čínskou literaturu dvacátého století profesor Ma Bing, do češtiny ji pak přeložili jedni z nejlepších překladatelů z čínského jazyka (Denis Molčanov, Zuzana Li, Petra Martincová).

PŮJČTE SI

Liljestrand, Jens: I když všechno končí

Román švédského autora upozorňuje na stále rostoucí ekologickou stopu, kterou za sebou zanecháváme, a která nás může jednoho dne dohnat v podobě totální ekologické katastrofy.

Síla projevů klimatické krize překonává i ty nejčernější scénáře. Lesní požáry na severu Švédska promění letní rekreanty v klimatické migranty, avšak život navzdory zuřícímu peklu pokračuje dál jakoby nic: náctiletí stále řeší lásku a bouří se proti nemožným rodičům, rozpadají se manželství a muži prožívají krizi středního věku.

PŮJČTE SI

Frost, Caroline: Stíny nad Pecan Hollow

Román americké autorky vypráví o velmi nesnadné životní cestě Kit Walkerové. V jejím životě má zatím místo jen zmar, neštěstí a vztek. Je možné, že se to někdy změní?

Psal se rok 1970, když třináctiletou Kit Walkerovou unesl druhořadý zlodějíček Manny Romero. Kit, toužící po rodině a bezpečí, jež nikdy nepoznala, se jím nechává rozmazlovat a postupně zlákat jako jeho partnerka na zločinecké dráze. Zanedlouho se oba nechvalně proslaví řadou přepadení benzínových pump Texaco po celém Texasu jako takzvaná „Texacká dvojka“. Ale když se Mannyho otcovský přístup změní v něco temnějšího a násilnějšího, musí Kit přehodnotit jejich vztah a Mannyho při nepovedeném přepadení opustí. Během třinácti let po svém útěku si vybuduje nový život pro sebe a svou dcerku mezi pekanovými stromy a rozbahněnými potoky v městečku Pecan Hollow.

PŮJČTE SI

Věrný, David: Proměna

Debutový psychologický thriller českého autora, jehož hrdina odchází do šumavských lesů, aby utekl před problémy a svým starým životem. Bude ale muset bojovat i o holé přežití.

Co se člověku musí přihodit, aby se ze dne na den ocitl v pusté divočině uprostřed Šumavy, jen s pár věcmi v batohu? Samolibý pražský manažer a budoucí otec Petr o tom ví své. Jednoho rána, po bujaré oslavě povýšení v práci, jej okolnosti donutí v několika minutách vše opustit. Zanechá za sebou prázdný byt i svůj starý život. Míří do srdce Šumavy, kde jako malý vyrůstal se svým dědečkem, místním hajným. Tam se potýká se zimou, hladem, svědomím – a také s neústupným majorem Hermannem z budějovické kriminální policie. V boji o přežití mu pomáhá tajemný postarší dřevorubec Vincent se svým kamarádem Vaškem. Každý z mužů ovšem skrývá něco ze své minulosti. Nakonec se ukáže, že nic není tak, jak se zpočátku zdálo: důvody překotného útěku, nepřátelská příroda, ani Petr sám.

PŮJČTE SI

Dostálová, Zuzana: Karneval zvířat

Autorka, která je sama muzikantkou, dává v tomto svém románu čtenářům nahlédnout do zákulisí orchestru a odhaluje, že poslové výsostného umění často nemají na růžích ustláno. Živit se kulturou není žádný med.

Ponožky, pyžamo, smokink, rum. To všechno si musí zabalit houslista českého symfonického orchestru, když vyrazí na zahraniční zájezd po koncertních síních. A přidat k tomu notnou dávku trpělivosti, aby se dovedl tísnit v autobusu i v hotelových pokojích, přežil všechny zastávky na benzinkách i rádoby vtipné požadavky kolegů. Houslista Evžen je navíc dobrák od kosti a svým spoluhráčům vychází vstříc prakticky ve všem: ať už potřebují uvolnit hotelový pokoj pro milostná dostaveníčka, nebo chtějí půjčit peníze. K tomu se zamiloval do flétnistky a netuší, jak jí své city vyjevit.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.